Donesena odluka o visini osnovice plaća uposlenika DKP BiH

Vijesti 28. dec 201717:06 > 17:16
N1 (ilustracija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova donijelo Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 2018. godini.

Osnovica za obračun plata u DKP-ima BiH sačinjena je na bazi posljednjih indeksa Ujedinjenih naroda o troškovima života iz augusta 2017. godine i preporuka Ureda za reviziju institucija BiH iz izvještaja o reviziji učinka na temu „Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Prema ovoj odluci, najveću osnovicu imaju zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Japanu, Kataru, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Krajem februara ove godine, donesena je još jedna Odluka koja se odnosi na visinu osnovice za obračun plata, drugih primanja i naknada osoblјu zaposlenom u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine za budžetsku 2017. godinu.

Prema ovoj ranijoj odluci, najveću osnovicu imaju uposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Švicarskoj, odnosno Bernu i Ženevi. Ona iznosi 1.734 KM.

Drugoplasirani po visini osnovice bili su uposlenici u diplomatsko-konzularnom predstavništvu naše zemlje u Oslu u Norveškoj. Osnovica iznosi 1.688 KM.

Trećeplasirani po ovom osnovu bili su uposlenici u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Velikoj Britaniji. Osnovica za obračun plata, drugih primanja i naknada iznosi 1.574 KM.