"Nije bila laka godina na Balkanu, 2018. je presudna"

Vijesti 02. jan 201810:02 > 10:04
federicamogherini.net

Visoka predstavica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini saopštila je da je 2018. presudna godina za Balkan u smislu konsolidovanja reformskog puta.

“Nije bila laka godina na Balkanu. Posjetila sam šest glavnih gradova regije u jednom od najtežih trenutaka – u nekim slučajevima, trenucima duboke političke krize. Danas, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom radu koji smo zajedno učinili, te su krize uglavnom riješene. Ponovno je pokrenut put ka reformama (iako još uvijek ima puno posla), a kompas europskih integracija pokazuje put. 2018. bit će ključna godina, kako bi se konsolidirao i učinio ovaj put nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već za cijelu Europu”, navela je Mogherini.

Među momentima koji su, prema njenom mišljenju, obilježili 2017. godinu su obilježavanje 60. godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i ostali.