Registracija vozila prenesena na stanice za tehnički pregled

Vijesti 02. jan 201814:30 > 14:32
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je novinu u poslovima registracije vozila koji se od 1. siječnja 2018. godine prenose na stanice za tehničke preglede vozila

Sa 1. siječnjem 2018. godine na snagu je stupio niz izmjena Zakona o sigurnosti na cestama koje se odnose na registraciju vozila.

„Našim zajedničkim radom izvršili smo jednu važnu reformu, ako hoćete reformu državne uprave u smislu olakšanja građanima da ostvare svoje usluge brže, jednostavnije, da usluge ne budu skuplje, nego u nekim segmentima čak jeftinije“, kazao je ministar Božinović.

Najavio je kako hrvatski građani svoja vozila od sada mogu registrirati na jednom mjestu, bez odlazaka na šaltere policijskih uprava ili postaja.

Godišnje se u Hrvatskoj registrira oko 140.000 vozila po prvi put, oko 290.000 vozila na godišnjoj razini promijeni vlasnika, a za oko 250.000 vozila dolazi do zamjene prometnih dozvola.

Ministar je ocijenio kako će ovom izmjenom doći do višestrukih financijskih i vremenskih ušteda prilikom registracije vozila, kako resornom ministarstvu, tako i građanima.

Nova vozila neće trebati obavljati tehnički pregled, kod promjene vlasništva neće trebati ovjeravati ugovor kod javnog bilježnika nego će se procedura obavljati u stanici za tehnički pregled.

Upravne pristojbe i administrativni troškovi bit će smanjeni za stotinjak kuna, na prometnu dozvolu, koja pojeftinjuje za četrdesetak kuna, vraća se hrvatski grb, motociklističke registarske pločice smanjuju se od svibnja/maja sa postojećih 20×20 cm na 18×18 cm, kako bi se potrošile zalihe postojećih pločica.

Također, prva registracija od sada će se moći obaviti u stanici za tehnički pregled koja nije u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika.

Po zakonskim izmjenama, funkcionira već 159 stanica za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj.