Zahvalnost za humani gest ili zloupotreba javnog dobra

Vijesti 02. jan 201818:19 > 19:01
N1

Svetlana Ceca Ražnatović u novogodišnjoj noći nastupala je u jednom banjalučkom klubu, iako je ulaz koštao od 200 maraka pa na više, koncertom je privukla brojne goste iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Sam nastup nije izazvao veliku pažnju javnosti, ali jeste način na koji je doputovala. Pohvalila se da u Banja Luku stiže helikopterom Vlade RS.

“Stižemo u Banjaluku” – poručila je pjevačica Ceca Ražnatović iz helikoptera Vlade Republike Srpske.

Nakon ovog snimka objavljenog na instagram profilu pjevačice zapalile su se društvene mreže.

Komentari:

– Mnogi od vas koji čitate aktivno je učestvovala u združenom kabadahijsko- folkersko-helikopterskom poduhvatu udomljavanja Cece Ražnatović u novogodišnjoj noći.

– Kukate odmah na početku godine umjesto da se veselite što je predsjednik RS dao naš helikopter Ceci da dođe na koncert i uzme desetine hiljada evra na ulaznicama.

– Ceca je bila na trenažnom letu. Let je bio toliko dosadan da je Veljko zaspao.

– Predsjednik Dodik omogućio udovici srpskog heroja da prehrani dvoje djece.

Uslijedile su i burne reakcije opozicionih stranaka. Iz PDP-a zahtjevaju odgovor na pitanje – za koje tačno potrebe je 31. decembra i 1. januara, kada je Ceca nastupala u jednom od banjalučkih klubova, korišten helikopter u vlasništvu Republike Srpske.

“Sa jedne strane imamo izuzetno tešku socijalnu sliku u Srpskoj, a sa druge koriste se javna sredstva za luksuzne stvari”, kaže Miroslav Brčkalo, PDP.

Iz SDS-a podsjećaju na kupovinu novog helikoptera u avgustu prošle godine i zaduženje od 9,4 miliona KM. Te, da kredit vraćaju građani.

“Oni pokazuju svoju silu da im niko ništa ne može i pozivam građane da se preispitaju da li žele da žive u privatnoj državi. Da li su ljudi dali svoje živote da bi nekoliko porodica upravljalo sa sredstvima RS”, poručuje Davor Šešić, SDS.

Netačne su tvrdnje da je Ceca helikopterom doputovala iz Srbije, poručuju iz Helikopterskog servisa RS. Snimak je kažu napravljen iznad Banjaluke u znak zahvalnosti za humani gest – dio prihoda sa novogodišnjeg kocerta Ceca će, navode, uplatiti u humanitarne svrhe.

Iz entitetske vlade ne reaguju, dok iz UG Restart Srpska ironično pozivaju na novu humanitarnu akciju.

“Želim da predložim ono što mi ozbiljno razmatramo, a to je pokretanje humanitarne akcije da se predsjedniku kupi jedan privatni helikopter pa da ga upotrebljava kako god želi”, ističe Stefan Blagić, UG Restart Srpska.

Ako se zanemare želje, pravila upotrebe su jasna.

Helikopteri se koriste za letove:

– u hitnim slučajevima u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda (poplave, požari, snježni nanosi i sl.)

– za potrebe vazdušnog medicinskog transporta

– za sopstvene potrebe u obavljanju službenih dužnosti predsjednika RS, predsjednika NS RS, predsjednika Vlade i ministara u Vladi RS

– za posebne operacije MUP-a RS

– za tehničke letove

– za odražavanje obavezne trenaže pilota, obuke i provjere letačkog osoblja.