Korajlić: Ceca spavala u apartmanima Vlade RS

Vijesti 03. jan 201817:30 > 18:05
N1

Ovo nije prva situacija da se zloupotrebljava Helikopterski servis i nije ni prvi put da su javni resursi korišteni za organizovanje koncerta Cece, kazala je za N1 Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Slučaj “Helikopter” izaziva sve više pažnje. Iz Partije demokratskog progresa traže od entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da provede istragu i utvrdi šta je srbijanska pjevačica Svetlana Ražnatović radila u helikopteru Vlade RS. Prema pravilima Helikopterski servis treba da služi ugroženim građanima u slučaju elementarnih nepogoda, prilikom medicinskog transporta, te u akcijama MUP-a.

Korajlić je u razgovoru za N1 istakla da ne vidi ni jedna razlog da bi bio opravdan let srbijanske pjevačice u helikopteru HS RS.

“Ovo nije prva situacija da se zloupotrebljava Helikopterski servis i nije ni prvi put da su javni resursi korišteni za organizovanje koncerta Cece. Imali smo i ranije situacije kada je spavala u apartmanima Vlade RS, znači plaćali smo mi građani. I niko nema potrebu da objašnjava zbog čega i u koje svrhe”, navodi Korajlić.

Transparency International je ranije pokušao da dođe do informacija o letovima u toku predizborne kampanje i tada su dobili zanimljiv odgovor iz Helikopterskog servisa da oni ne ulaze, zapravo da nemaju po njihovoj nadležnosti mogućnost da traže da se navede svrha korištenja njihovog helikoptera.

“Bilo kakvo korištenje zbog ‘vozikanja’ bilo čijih prijatelja, kao u ovom slučaju, predstavlja zloupotrebu servisa bez obzira da li se radio o javnoj ličnosti ili bilo kome drugom”, podsjeća Korajlić.

Ona je dodala da korištenje i servis helikoptera svake godine košta ogroma sredstva koja se izdvajaju iz budžeta.

“Glavni fokus u ovoj priči treba biti na činjenici koja je svrha bila leta i kako je to opravdano. Danas se pojavila informacija kako je Ceca uplatila 5.000 eura u Fond solidarnosti, ali se apsolutno ne vidi opravdanja zbog čega nemaju isti tretman i drugi koji su uplatili u humanitarne svrhe. Zbog čega imaju povoljniji položaj oni koji su bliski vlasti u RS? Ovo se dešavalo toliko puta, primjeri su bili mnogo veći i gori i nikada se nije opravdalo zbog čega”, kaže Korajlić.

Govoreći o reakciji opozicije Korajlić smatra da je ona bila oštra iz razloga što je izborna godina.

“Građani su ogorčeni zato što se radi o javnoj ličnosti čiji je nastup bio skup, pa nisu mogli sebi to priuštiti. Ovo građani vide kao bahaćenje pojedinaca na njihov račun. Ta ista opozicija koja je oštro reagovala zarad političkih poena mogla je ranije da traži da se propišu jasnije procedure ne samo korištenja helikoptera, već i aviona Vlade RS, i svih drugih javnih sredstava,  jer imamo godinama upozorenja revizora da se ta sredstva zloupotrebljavaju. S druge strane vlast je rekla da nema potrebe da objašnjava građanima o svojim letovima”, zaključuje u razgovoru za N1.