Gdje i kada lete avioni i helikopteri Vlade RS

N1

Opozicija u entitetu RS inzistira da se razjasni zašto je i kuda letjela Svjetlana Ceca Ražnatović helikopterom Vlade RS. Iz Helikopterskog servisa, ali i sama Ceca danas bez komentara. Jučer su saopćili da se radilo o panoramskom-trenažnom letu iznad Banjaluke u čast srbijanske pjevačice. Ovo nije prvi primjer zloupotrebe vazdušnog servisa RS.

Svetlana Ražnatović Ceca, udovica Željka Ražnatovića Arkana, vođe paravojnih formacija tokom rata u BiH i Hrvatskoj, prvo se pohvalila da je u Banjaluku stigla sigurno i bezbjedno, te da je vožnja helikopterom za nju najljepši vid putovanja. Onda je sebe demantovala, kazavši da je let bio panoramski, te da je provozao prijatelj Slobodan Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS. Za opoziciju ovo objašnjenje nije uvjerljivo.

“Očigledno je da u slučaju ‘Helikopter’ ima dosta nejasnih stvari. Tražimo da MUP RS ispitati ovaj slučaj i što prije upoznati javnost sa rezultatima”, kaže Ivana Korajlić.

U servisu su takođe rekli da Cecu nisu dovezli u Banjaluku, nego samo provozali iznad, i to u toku trenažnog leta, a sve zbog njenih humanitarnih aktivnosti.

“Pojavila se informacija da je uplaćeno nekih 5.000 evra u Fond solidarnosti, međutim kao što sam već rekla apsloutno se ne vidi nikakvo opravdanje zašto nemaju svi isti tretman koji su uplatili novac u humanitarne svrhe”, dodaje Korajlić.

Iz SDS-a podsjećaju da Helikopterski servis služi u policijske i medicinske svrhe, te za prevoz zvaničnika.

“Ako znamo da avion RS razvozi nepoznate putnike po grčkom i hrvatskom primorju i ako znamo da helikopter RS vozi visoke fukcionere SNSD širom RS u vremenu predizbornih kampanja, zar nekoga čudi što građani RS plaćaju i Cecin dolazak u Banjaluku”, ističe Korajlić.

U junu smo izvještavali o nizu letova aviona Cesne 525. Krf, Atina, Solun, Tivat, Dubrovnik, Beograd, Ljubljana, Beč, Salzburg, Sarajevo, Dubrovnik i St. Petersburg samo su neke od destinacija na koje je ovaj avion letio.

“Naravno, naravno da putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio”, poručio je ranije entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Ne zna se ni šta je Vladina Cesna radila u italijanskoj regiji Abruco. Prema sajtu Flightaware, avion Vlade RS je iz Varšave letio za Abruco 27. septembra. Dva mjeseca kasnije 7. decembra za Abruco se letjelo, ovaj put iz Ljubljane.

Inače, Abruco je regija u centralnoj Italiji, najveći grad regije je Peskara.

Precizni odgovori na pitanje gdje i kada lete avioni i helikopteri Vlade RS mogu se pronaći na internetu. Zbog čega lete, teško je dobiti odgovor. Do sada nije razjašnjeno kakvu su korist RS i njeni građani imali od letova sa početka priče. Još čekamo odgovor šta je za RS u italijanskoj regiji Abruco toliko važno.