Posljednje pripreme za najradosniji hrišćanski praznik

Vijesti 05. jan 201816:56 > 19:07
N1

U susret Badnjem danu i Božiću, pravoslavni hramovi ali i vjernici u svojim domovima završavaju posljednje pripreme. Najradosniji hrišćanski praznik vrijeme je i kada se sjećaju tradicije i običaja koji se generacijama prenose s koljena na koljeno. Neke od njih zabilježila je i naša ekipa.

Zaprega s konjima okićenim dukatima nosi Badnjake prema pravoslavnim hramovima. Zastaju da pozdrave dobre ljude i nazdrave za zdravlje i sreću pred najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Rajko Ešpek čuva tradiciju koju je njegovao i njegov djed.

“Ovo je upravo iz djetinjstva, ovo je ono što je moj otac volio, moji stričevi, svi moji, djed i ja to volim. Godinama idem u Badnjake, to volim, poštujem i cijenim”, kaže Ešpek.

Sa sinom, rođacima i kumovima, on već 21 godinu, priča nam, siječe Badnjake za pravoslavne hramove. Čuvar duge tradicije priželjkuje više ljudi, a posebno mladih koji će nastaviti njegovim stazama.

“Volio bih. Da im pokušamo prenijeti neke stvari. Međutim, u svemu ovome, vidjeli ste, ista ekipa svake godine. Žao mi je. Volio bih da se desi da bude malo više raje, da ide s nama. Na mojim kolima, da bude 20 ljudi, ja ne branim.”

Svaki domaćin, po tradiciji na Badnji dan treba da posiječe Badnjak. U novije vrijeme, u gradovima, Badnjaci se i kupuju. Mirjana Kenjić prije dva dana ubrala je Badnjake koje prodaje na obližnjoj pijaci. Prodaja ide dobro, kaže, a u moderno doba za praznik se lakše i pripremiti.

“Danas je to malo bolje nego prije. Malo savremenije se to slavi nego prije”, otkriva Kenjić.

A kao što običaj nalaže, za Božić ništa ne smije da fali. Trpeza je bogatija nego inače, što svjedoče i prodavci na lokalnoj pijaci. Proda se više nego ostalim danima, kažu, a ljudi kupuju koliko ko može. Zbog praznika, rade kraće, jer se i sami pripremaju za Božić.

“Sve što se u kući ima iznese se na sto da se pripremi za Božić, sve!”, kaže Dana Divčić, prodavačica.

U njenoj porodici za Badnji dan i Božić tradicionalno se provode svi običaji.

“Sutra naveče iznosimo slamu, stavljamo djeci bombone, sokiće, žvake…Za Božić ujutro se sve praktikuje. Sutra naveče kad se stavi večera sva čeljad se iskupi i eto ti”, navodi Divčić.

Najradosniji hrišćanski praznik proslavlja se u krugu porodice. Božiću se, tradicionalno, najviše raduju djeca. Posebno običaju da se u božićnoj česnici nađe novčić i list Badnjaka, za napredak i sreću.