Otac Selme Agić: Suđenje odgađaju jer je Sefiću tu lijepo

Vijesti 06. jan 201810:11 > 11:48
N1

Amir Agić, otac Selme Agić - studentice koja je tragično stradala u Sarajevu oktobra 2016. godine, kazao je danas za N1 da je cjelokupna situacija u procesu Sanjinu Sefiću - agonija bez dna.

Dodao je da je teško, da se porodice osjećaju loše.

Podsjećamo, optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

S obzirom na to da odlaganje između ročišta u procesu traje duže od 30 dana, Zakon o krivičnom postupku FBiH, članom 266., stavkom 3. nalaže da glavni pretres mora početi iznova. Sve to mnogo utiče na porodice tragično stradalih djevojaka koje cijeli slučaj ocjenjuju ”agonijom bez dna”.

”Borimo se koliko možemo, ali je teško. Meni u ovome ništa nije jasno. Pobjegao je u drugu državu, automatski ne priznaješ ovo pravosuđe. Moj um ovo ne može da dokuči. Nije mi jasno. Prvo se nisu pojavljivali advokati, pa je Sudsko vijeće kaznilo advokate da bih ja poslije dobio informaciju da se Karkin žalio i nisu ga kaznili. Napravili su nam problem, sad ćemo imati još veći problem. Kako se porodice osjećaju, nikako. Supruge su loše, pored svega ostalog”, rekao je Agić za N1.

Dodao je da svoju kćerku nikada neće zaboraviti i da je uvijek – tu negdje.

”Vjerovatno čovjek ne razmišlja o tome, ne znam, vjerujte da sam sebe nekad uhvatim. Radim kao profesionalni vozač i dnevno prosječno prolazim 300 kilometara i nikad ne napravim gaf. Mi nikad to nećemo zaboraviti, ja svoju kćerku nikad neću zaboraviti, i bez vas i s vama, uvijek je tu negdje. Ali imam osjećaj da pojedini ljudi ne shvaćaju da se to njima može desiti. Svi mogu žaliti, ali niko to dok ne doživi…”, rekao je.

Čemu odgoda za odgodom?

”Osudit će njega, ali šta? Ako prođe od ročišta do ročišta, ali održanog ročišta, mora se vratiti na početak. Oni to namjerno rade, jer je tu lijepo. Ima pojesti, popiti. Ovo je agonija bez dna. Ako se sada odgodi, tražit ćemo da nam neko pismeno objasni šta se dešava”, kazao je.

Je li se stanje na cestama promijenilo?

”Ja sam svaki dan na cestima, ništa se nije promijenilo. Meni nije kriv ni Sanjin Sefić, krive su vlasti. Država je ostala bez dvije djevojke koje su bile zlatne. Da sam u Sarajevu, ja bih se drugačije borio. Lakše se boriti kad je neko prisutan u Sarajevu”, zaključio je gost N1 televizije.

Podsjećanja radi, optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koje se tereti za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.