Burne reakcije na govor Nikolića u Banjaluci

Vijesti 09. jan 201817:40 > 17:43
N1

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) očekuje od institucija BiH da bivšeg predsjednika Republike Srbije Timislava Nikolića proglase personom non grata jer je više puta izrekao separatističke nakane, saopćeno je iz te stranke.

SBiH najoštrije osuđuje današnje Nikolićevo obraćanje u Banjoj Luci.

Izjavom da  „za predsjednika Srbije, dva najveća izazova su RS i Kosovo i Metohija. Ako je put da se RS i Srbija približe i ujedine, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost“, Tomislav Nikolić je ponovo potpirivao separatističke tenzije u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, naglašava SBiH.

Komentirajući izjavu bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je Republici Srpskoj (RS) od srca poželio samostalnost i nezavisnost, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Irfan Čengić izjavio je da je Nikolić politički istrošena ličnost koja je mandat potrošila na gafove i pokazala neposjedovanje elementarnog znanja.

Očito je da mu politika ne ide od ruke i takva persona, ismijana i u Srbiji odakle dolazi, nije vrijedna pažnje. Nikoliću bi pametnije bilo da se posveti pečenju rakije, jer samo to zna da radi u životu. BiH je nedjeljiva i međunarodno priznata suverena država. Nema nikakvog razlaza u BiH, niti mirnog, niti nasilnog“, kazao je Čengić.