Ambasada SAD: "Twitter zakon" je prijetnja slobodi govora

Vijesti 04. feb 201513:08 > 13:16
Facebook

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izrazila je duboku zabrinutost i političarima i građanima u BiH radi prijedloga Zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja direktno osporavanje temeljnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja.

Saopćenje iz Ambasade SAD-a prenosimo u cjelosti:

Vlada Sjedninjenih Američkih Država podržava nastojanja da se osigura svim ljudima u svijetu da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje.

Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata bh. društva koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazatka za građane Republike Srpske u ovoj oblasti.

Smatramo da je zakon o kojem se raspravlja posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH, što uključuje ne samo način na koji se definišu pojmovi kleveta i uvreda, već i način na koji sudovi tumače zakone koji regulišu ova djela, čime se dodatno ugrožavaju slobode koje su prijeko potrebne ovoj mladoj demokraciji da bi se borila protiv korupcije, osigurala transparentnost i odgovornost, te generalno jačala vladavinu prava“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.