Novosti i Novi list: Adio i zbogom, druže

Vijesti 11. jan 201814:43 > 15:03
N1/Twitter

Tjednik Novosti i Novi list oprostili su se danas na naslovnim stranama od Predraga Lucića, suosnivača Feral Tribunea, uglednog novinara, pisca i redatelja koji je preminuo u Splitu.

N1/Twitter/Bruno Zupan

“Adio, druže” i “Zbogom, druže” stoji na naslovnim stranama listova povodom smrti Lucića. 

“Novinar bez mrlje, satiričar bez premca, svetac bez religije – to je bio Predrag Lucić. Nepravedno, okrutno preranim odlaskom suutemeljitelja Feral Tribunea, novinara, pjesnika, pisca, dramatičara, kabaretista, pjevača i urednika, ovdašnja društva nisu izgubila tek veliko ime, nego višedimenzionalnog kreativca i plemenitog čovjeka koji u novinarstvu i umjetnosti ostavlja neizbrisiv trag, a u dušama njegovih prijatelja i poštovatelja bolnu uspomenu na altruista i slobodara koji nije znao za mržnju i lošu volju”, napisao je 

“Zajedno s Ivančićem i Dežulovićom, Predrag Lucić je 1980-ih u Feralu počeo stvarati novinarstvo kakvo, ne samo na ovim prostorima, ranije nije postojalo. Bilo je to istinoljubivo, pošteno i drčno novinarstvo, koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima”, naveo je Nikola Bajto u Novostima. 

Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora “Feral Tribunea”, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku.

Od ljeta 2009. u riječkom “Novom listu” pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika”.

Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne
zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”.

Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.