Azra Hadžiahmetović za N1: Budžet kao ogledalo politike

Vijesti 12. jan 201808:37 > 10:53
N1

Azra Hadžiahmetovića, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, inače član Stranke za BiH, kazala je za N1 da je ''budžet ogledalo politike'' odnosno situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi.

Podsjećamo, sastanak predstavnika Vlade i Parlamenta Federacije BiH o budžetu, a koji je održan jučer u Sarajevu završen je bez dogovora.

Naredni je zakazan za ponedjeljak, no po svemu sudeći mali su izgledi da Federacije dobije proračun naredne sedmice. Gošća N1 televizije kazala je da se činjenica da budžet nije usvojen – preuveličava.

”I treba ne trebamo da se zabrinemo. Preuvličava se činjenica što nije usvojen. Postoje alternative. Privremeno finansiranje znači kao neku infuziju, održavanje ključnih funkcija u Federaciji bez mogućnosti da se nešto značajnije uradi. Ukoliko nešto može biti dobro, to je dobra ilustracija kompletne situacije u FBiH, ali i u kompletnoj BiH. Budžet kao ogledalo politike”, ispričala je Hadžiahmetović jutros za N1.

U čemu je problem?

”Mislim da nisu u pitanju neki budžetski detalji i nesporazumi, generalno je u pitanju održavanje sjednica Federalnog parlamenta i to je dobra ilustracija odnosa na političkoj sceni, posebno u vladajućoj garnituri”, pojasnila je gošća N1 televizije.

Budžet Federacije ni ovaj put nije razvojni.

‘Vi imate uobičajen budžet koji imamo već nekoliko godina, tu su i transferi određenim kategorijama stanovništva. Nije razvojni, ne znam kada mi možemo imati u pravom smislu razvojni budžet imajući u vidu sve okolnosti. Zato sam i pomenula, sam budžet kao budžet nije predmetom sporenja stranaka, ovdje više cijenim da je budžet ilustracija kompletne situacije u Federaciji”, kazala je ona.

O akcizama…

‘Svako povećanje poreza u krajnjem ne možemo reći da ima dobar rezultat na potrošnju. Svi se moramo upitati, imamo li dovoljno finansijske podloge za sve ono što podrazumijeva aranžman s međunarodnim institucijama. Dovedeni smo u potrebu da se povećaju akcize. Dakle, povećanje akciza samo po sebi kratkoročno ne donosi dobro. Pitanje je sada šta dobivamo od povećanja akciza.”

Mnogo reakcija izazvala je izjava Fadila Novalića, premijer Federacije BiH, da se potrošačka korpa u BiH ne mjeri. Gošća N1 televizije pojasnila je o čemu se zapravo radi.

Mjeri se, naravno. Mjeri se potrošačka korpa indeksom potrošačkih cijena. U nju ulaze rober i usluge koje čine egzistencijalna dobra. To je mjera životnog standarda stanovništva. Zašto je to rekao premijer Federacije? Možda je bolje da njega pitate.”