Borba bh. rudara: U "jame smrti" odlaze bez osiguranja…

Vijesti 13. jan 201819:05 > 19:16
N1

Štrajk glađu bivših zeničkih rudara, među kojima neki od njih i godinama čekaju ostvarivanje prava na penziju "zamrznut" je do 22. siječnja nakon obećanja nadležnog ministra u Vladi FBiH da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

S viškom ili manjkom optimizma – čekaju prve penzionerske dane. U međuvremenu – štrajk najavljuju i rudari iz Breze.

U Bosni i Hercegovini ima ukupno petnaest rudnika. Rudarski kruh sa sedam kora u ovoj zemlji ne poznaje granice, naročito ne one entitetske.

U “jame smrti”, kako ih neki nazivaju, odlaze i oni koji, kako kažu, nemaju ni osiguranje. Ipak, o tome šutnja. Ovih dana oči javnosti uprte u zenički rudnik mrkog uglja. Nekoć mjesto prizora rudarske obespravljenosti, danas rudari ipak nešto optimističniji. Federalna vlada još je jučer obećala 2,5 milijuna.

“Ne sumnjamo u riječ datu od ministra. Vjerujem, a to je neko sto-postotno ubjeđenje da je to konačno završeno. I ova agonija vjerujem da će se završiti s ponedjeljkom, odnosno do petka. To je samo administrativna procedura gdje mi kao Odbor trebamo ustanoviti da je ta priča završena”, kazao je Omer Pojskić, bivši rudar.

Papir s pečatom ipak još čekaju. Priča će, kažu neki od njih, biti završena tek kad budu sigurni da ovo nije još jedno u nizu pustih obećanja. Za njih, kažu, snage više nemaju. Spremni su i na radikalnije mjere.

“Imamo zaista ružne odluke i učinit ćemo sigurno to ako se ovo ne završi. Znaju oni to. Kažem, ne daj Bože da se ovo ne završi. Ovo su rudari. Ja čekam penziju 16 mjeseci”, kazao je Mirsad Čolić, također bivši rudar.

A sad finansije. Izvještaj za 2017. još se čeka, a onaj iz 2016. godine – kada je riječ o ovome rudniku nije najuzorniji primjerak izvršavanja obaveza.

“Društvo nije uplaćivalo pripadajuće poreze (PIO, zdravstvo i nezaposlenost) na isplaćene plate u 2016. godini u iznosu od 12.465.970, 00 KM kako je definisano članom 41. Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH; Članom 11. Zakona o doprinosima; Članom 21. Pravilnika o načinu obračunavanja i uplate doprinosa; Zakona o porezu na dohodak i Čl. 21. Pravilnika o primjeni Zakona o porazu na dohodak. Društvo ni prethodnih godina nije uplaćivalo doprinose i poreze na isplaćene plate”, stoji u izvještaju.

I dok zenički – kako za sebe kažu – obespravljeni i još nepenzionisani rudari čekaju crno na bijelu potvrdu da će borba za ono što im pripada biti okončana u njihovu korist, rudari iz Breze najavljuju štrajk do kraja siječnja, ukoliko ne dobiju plaću za prethodni mjesec.