Austrija se distancirala od stava vicekancelara o RS

Vijesti 18. jan 201820:09 > 20:22
Izvor: Reuters/Leonhard Foeger

Austrijska vlada je danas ponovila podršku cjelovitosti Bosne i Hercegovine, distancirajući se od svog kranje desničarskog vicekancelara, Heinz-Christiana Strachea koji se založio za nezavisnost bh. entiteta Republika Srpska.

Austrija podržava “suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i ne mješa se “u unutrašnje stvari” drugih zemalja, rekao je Peter Launsky-Tieffenthal, portparol koalicione vlade koju su u decembru formirali desnica i ekstremna desnica.

On je to izjavio poslije burne kritike upravo objavljene izjave Strachea iz septembra prošle godine.

Opoziciona liberalna partija Neos je objelodanila da je Strache za RTRS izjavio da se zalaže da se “Republici Srpskoj da pravo da se odvoji” od BiH.

“Volio bi da znam zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj Bosni i Hercegovini”, rekao je tada Strache.

Upitan danas o tome na javnom radiju O1, Strache je rekao da je “privržen državnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i pravu naroda da sami odlučuju o sebi”.

Riječi austrijskog vicekancelara, vođe ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) koja je ušla u vladu s Narodnom strankom (OVP) konzervativnog mladog kancelara Sebastiana Kurtza, izazvale su burne reakcije čak i austrijske desnice.

“Naš potpredsjednik bi pozdravio nov rat u Bosni”, napisao je na Twitteru zvaničnik OVP iz Beča, Muamer Bećirović, a šef opozicione poslaničke grupe opozicionih Socijaldemokrata Andreas Scheider je Stracheovu izjavu nazvao “opasnim potpaljivanjem političkog baruta”.

Nova polemika je izbila sedmicu dana pošto je opozicija kritikovala funkcionera FPO-a Johanna Gudenusa jer se u Banjaluci ceremonijalno sastao s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Ekološka grupacija Piz je tu posjetu parlamentarnog funkcionera FPO ocijenila kao “skandaloznu”, a liberalna partija Neos zatražila objašnjenje lidera FPO i austrijskog vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.