Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH o budžetu

Vijesti 19. jan 201817:29 > 17:39
N1

Slaviša Sućur (SDP), delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i Jasenko Tufekčić (SDA), delegat Kluba Bošnjaka, u Danu uživo na N1 govorili su o danas usvojenom budžetu FBiH u ovom domu.

“Nismo mi digli ruku za ovaj budžet. Svaki budžet je odraz politike vlade koja je u tom trenutku na vlasti. Naš posao je da kritički djelujemo, da ukazujemo šta nije dobro. Niko iz pozicije se nije javio, sva rasprava se svela na predstavnike opozicije. Na većinu pitanja nismo dobili odgovarajuće odgovore”, kazao je Sućur. 

On je naveo da velika većina delegata iz vladajućih stranaka su nezadovoljni ovim budžetom.

“Ovo nije nikakav znak da je koalicija profunkcionisala, to će se vrlo brzo vidjeti. Ovo je neka vrsta pritiska i ucjene kojem ne možemo odoliti. Odgovorno tvrdim da iz reda delegata iz hrvatskog naroda smatraju da je ovo loš budžet. Parlament na ovaj budžet nije imao nikakav utjecaj. To su želje Vlade FBiH”, kazao je Sućur. 

Kritikovao je odnos Vlade FBiH prema ovom domu Parlamenta.

“Ono u čemu se ova Vlada posebno izdvaja je autizam prema Parlamentu”, kazao je Sućur.

Jasmin Tufekčić kaže da je  usvojenim budžetom zadovoljan iz više razloga.

“Pokazali smo da FBiH može funkcionisati. Dobili smo budžet koji je jednim dijelom razvojan. Čini mi se da su većinom dolazili pozitivni tonovi. Moramo naglasiti dvije stvari, prvi put je razvojni, 10 posto ide u infrastrukture, zapošljavanju mladih, za izgradnju stanova za mlade”, kazao je Tufekčić.

“Nije ovo budžet želja pojedinih kandidata. Ovo je federalni budžet kojim se omogućava normalno disanje FBiH. Ne vidim da se radio budžet prema individualnim željama delegata, već da se zadovolje potrebe FBiH”, naveo je Tufekčić.