Marković o istrazi komisije Vijeća Evrope

Vijesti 22. jan 201815:10 > 15:13
Izvor: N1

Članica parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković izjavila je Srni da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak "ima najmanje prava i kredibiliteta da govori o parlamenarnim istragama".

“Ministar Igor Crnadak koristi instituciju BiH kako bi pokrio sebe jer je najomraženija ličnost, kad je riječ o političarima na nivou BiH i Republike Srpske. On ima najmanje prava i kredibiliteta da govori o tome ko koga istražuje u BiH jer je prije nekoliko mjeseci on bio predmet istrage parlamentarne istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH”, istakla je Markovićeva, koja je poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona je podsjetila da je parlamentarna komisija saslušavala Crnatka povodom informacija koje su iznijeli određeni poslanici u parlamentu BiH da “zloupotrebljava sredstva budžetskih korisnika BiH odlazeći na pojedine destinacije po svijetu skoro poluprivatno, a da nikakvu korist i dobro nije obezbijedio BiH”.

“Odlazio je dakle samo da vidi te destinacije, da tamo provede nekoliko dana državnim parama i da se vrati. On je najmanje kredibilan i moralan da o tome priča”, rekla je Markovićeva.

Govoreći o anketnom odboru Savjeta Evrope, ona je podsjetila da je to tijelo formirano i da bavi prikupljanjem informacija o ponašanju Azerbejdžana u Savjetu Evrope a ne o ponašanju poslanika.

“Potpune su dezniformacije da se anketni odbor Savjeta Evrope bavi pojedinačno ponašanjem poslanika. Ministar Crnadak se poziva na materijale koje mu je obezbijedio PDP-ov ambasador Predrag Grgić u Misiji BiH u Strazburu”, rekla je Marković.

Poslanik SNSD-a je rekla da je “Grgić, kada je te papire plasirao u parlament BiH, rekao da je sve to napisao i uradio po nalogu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića /SDS/”.

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je danas da je netačna tvrdnja poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i člana parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milice Marković da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope.

Iz ovog ministarstva navode da odlukom Komiteta ministara Savjeta Evrope u junu 2017. godine formirano Specijalno istražno tijelo koje je dobilo mandat da, između ostalog, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije u vezi sa “mogućim koruptivnim djelovanjem tri poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, od kojih je jedan i Markovićeva”.