DW: Zašto austrijski slobodarci vole Srbiju

Vijesti 22. jan 201816:23 > 16:25
Reuters/Leonhard Foeger

„Stara ljubav zaborava nema: FPÖ i Srbija“, naslov je u Salcburger nahrihtenu. Radi se o odnosu prije svega Heinz-Christiana Strachea, predsjednika desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i odskoro vicekancelara.

ema je veoma aktuelna ovih dana nakon što su mediji digli prašinu zbog starog intervjua u kojem se Strache tobože zalaže za otcjepljenje entiteta Republika Srpska od BiH. Kako je otkrio DW, ugledni austrijski mediji su Štraheove izjave prenijeli neprecizno i tendenciozno i to nije jedina neistina koju o njemu iznose ovih dana.

No tema ostaje, a Strache i FPÖ godinama zaista koketiraju sa Srbijom kao i glasačima srpskih korijena u Austriji. „Zašto se Strache zalaže za Srbiju – a tim prije svega za srpske nacionaliste – najbolje pokazuje statistika. Oko 300.000 ljudi srpskih korijena živi u Austriji. Doseljavanje Srba je doživjelo vrhunac kasnih šezdesetih kada su desetine hiljada radnika migrirale u Austriju. Do danas mnogo Srba dolazi da radi ovdje”, piše Salcbuger nahrihten.

Glasovi velike srpske zajednice veoma su važni u Austriji koja broji 6,4 miliona birača. Strache se aktivno bavio Srbima još prije deset godina, protiveći se nezavisnosti Kosova u kampanji. Stalno je posjećivao srpske pravoslavne crkve u Beču, gradio kontakte sa zvaničnicima u Srbiji i Republici Srpskoj, čak na izbornim plakatima 2012. pozirao sa plavom brojanicom – većina u Austriji bi u tome vidjela tek narukvicu u boji stranke, ali Srbi su prepoznali signal.

„Mnogi Srbi osjećaju da su u Austriji pogrešno predstavljeni, kao zlikovci u konfliktima na Balkanu. Nisu bili zastupljeni u austrijskoj politici”, objašnjava bečki novinar srpskog porijekla Žarko Radulović. U tome je FPÖ prepoznao svoju šansu, kaže on za Salcburger nahrihten. „Većina Srba su bili radnici i glasali su za Socijaldemokratsku partiju Austrije. Pošto se FPÖ ionako obraćao radnicima i mnogo takvih glasača preoteo socijaldemokratama, među njima su se našli i mnogi Srbi.”

List dalje objašnjava nešto što na prvi pogled izgleda kao paradoks: kako to da ideolozi FPÖ pecaju glasove Srba dok istovremeno kritikuju imigraciju u Austriji? „Upravo u desničarskom taboru Srbija važi kao bastion protiv islama. Mnogi nacionalisti se još danas pozivaju na Kosovski boj”, navodi se u tekstu.

Ugledni politikolog Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodnu politiku kaže da nije izvjesno koliko je FPÖ uspješan u privlačenju glasača koji su porijeklom Srbi. Smatra da je „kosovski mit” današnju srpsku zajednicu u Austriji manje zanima – druga generacija Srba u Austriji je daleko heterogenija. I novinar Radulović vjeruje da FPÖ procentualno ne prolazi bolje među Srbima nego u ukupnom biračkom tijelu.

Njemački javni servis ARD je posvetio radijski prilog izjavi Strachea oko koje se sada digla prašina. U intervjuu iz septembra on je rekao da Srbi i Hrvati u BiH treba da imaju pravo na „samoopredjeljenje” te da to može podrazumijevati i promjenu granica ka Srbiji ili Hrvatskoj. „Već i ta opcija da bi moglo uspjeti novo povlačenje granica nosi rizik. Tu je opasnost da takve snage u samom regionu budu ohrabrene u tome da stalnim dovođenjem u pitanje poslijeratnog poretka vjeruju da mogu imati uspjeh”, rekao je za ARD stručnjak za jugoistočnu Evropu Florijan Biber.