Sejdić za N1: Ne znam čemu Rezolucija ako se ne provodi

Vijesti 24. jan 201817:25 > 17:33
N1

"Ne znam čemu Rezolucija ako se ne provodi. Možemo ih još deset dobiti", kazao je za N1 Dervo Sejdić.

Bosna i Hercegovina je ponovo u fokusu rasprava u tijelima međunarodne zajednice. U fokusu je i provedba presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”, kao i ostale tri presude Suda u Strasbourgu.

Danas se održava sjednica Vijeća Evrope povodom donošenja Rezolucije o BiH, a jedan od uslova na evropskom putu BiH je provedba presude iz slučaja Sejdić – Finci.

Ovo nije poruka političarima iz BiH da ne rade ništa, nego u EU postoje zemlje, članice EU koje isto tako po nekoliko godina na provode odluke Suda u Strasbourgu. Ne bih želio da budemo isključeni ikad. Ako je riječ o sankcijama, onda neka sankcionišu šefove i lidere koji 20 godina vode zemlju“, kazao je Dervo Sejdić.

Prije par godina u Vijeću Evrope, riječ je o socijalnoj inkluziji Roma u Evropi, sjedili su predstavnici V.E., visoki zvaničnici i raspravljali smo o svemu i svačemu. Tada sam rekao da se Vijeće Evrope posljednjih godina ponaša kao nevladina organizacija. Objasnio sam da to mislim jer implementiraju projekte i nevladinog sektora. Rekao sam im da ih ne smatram jakom političkom institucijom jer su godinama najavljivali sankcije prema BiH, da bi mi tek kazali da nemaju mehanizam za provođenje sankcija“, kazao je Sejdić za N1.

Dodao je da nije skeptik, ali da nema očekivanja od Rezolucije.

Nisam čovjek koji je skeptik i koji ne želi da ova država ide dalje. Što se mene tiče, jučer smo trebali biti u članstvu EU. Vijeće Evrope može donijeti još deset Rezolucija i na ovaj način kako neko mora preuzeti odgovornost, raditi svoj posao i od toga nema ništa. Ne znam čemu Rezolucija ako se ne provodi. Možemo ih još deset dobiti. Očekujem da će ova Rezolucija uozbiljiti ljude u Vijeću Evrope a onda tu ozbiljnost prenijeti na BiH“.

Uskoro video njegovog gostovanja.