Lipovača saslušan u Kantonalnom sudu u Bihaću

Vijesti 05. feb 201515:58 > 16:00
Anadolija

U Kantonalnom sudu u Bihaću danas su saslušani premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i vlasnik bihaćke građevinske firme "Agra" Alen Gluhalić na ročištu za produženje pritvora na zahtjev Tužilaštva USK-a.

Lipovača i Gluhalić, uhapšeni polovinom decembra prošle godine, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom rekonstrukcije Sportsko-rekreativnog centra STENS u Bihaću, nakon 30 dana provedenih u pritvoru pušteni su na slobodu.  

Tužilaštvo USK-a je zatražilo produženje pritvora od 60 dana tokom trajanja istrage, međutim, Kantonalni sud je taj zahtjev odbio.  

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) nedavno je ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Bihaću o puštanju iz pritvora Lipovače i Gluhalića, te vratio predmet Kantonalnom sudu na ponovno odlučivanje.  

Tužilaštvo USK-a i danas je zatražilo produženje pritvora od 60 dana, a branioci osumnjičenih zatražili su zbog stupanja na snagu federalnog Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala 1. februara da se Kantonalni sud proglasi nenadležnim.  

“Odlučivanje o sudbini Lipovače treba preuzeti Vrhovni sud FBiH i Federalno tužilaštvo”, kazao je novinarima Lipovačin branilac Salih Hodžić nakon saslušanja.  

Advokat Ilijaz Midžić, koji brani drugooptuženog Gluhalića, također je izrazio takav stav.

“Zakon je stupio na snagu 1. februara, a to što se nisu stekli uvjeti za njegovu primjenu, ne trebaju da ispaštaju ovi osumnjičeni”, istakao je.  

Vijeće Kantonalnog suda odluku će strankama, kako je rečeno, dostaviti u pismenoj formi.