Sjećanje na žrtve Holokausta: "Od istorije nismo naučili"

Vijesti 26. jan 201818:20 > 19:11
N1

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, obilježen je u BiH. U Jevrejskoj opštini u Sarajevu, održana je komemoracija, a u Muzeju Jevreja BiH, otvorena je izložba, posvećena Kristalnoj noći, nazvana "Tako je sve počelo".

Molitvom za mrtve i minutom šutnje odata je počast ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata. Šest miliona Jevreja ubijeno je na najmonstruozniji način u brojnim logorima od kojih je najsmrtonosniji bio Auschwitz u kojem je ubijeno više od milion ljudi. Namjera je bila uništiti Jevreje, podsjeća Jakob Finci, I navodi da je holokaust bila riječ koja je obilježila 20 vijek.

To je najveći genocid koji je načinjen u 20 vijeku i mada su nakon toga svi rekli nikad više – holokaust nam se nije ponovio, ali se ponovio genocid i u Kambodži i u Ruandi, nažalost i u dijelovima naše zemlje i na taj način smo pokazali da smo jako loši učenici, jer od istorije nismo ništa naučili“, rekao je Finci.

Za vrijeme holokausta ubijeno je 85 posto Jevreja iz BiH, ali i veliki broj Roma, Srba i svih onih koji nisu bili po volji nacista, dodao je Finci. Na zločine počinjene u II svjetskom ratu podsjetili su i vjerski dužnosnici u BiH.

Bitno je i važno da sebi posvijestimo da smo sv djeca jednog roditelja, da svi imamo iste vrijednosti, da bismo svi trebali živjeti u miru, I čuvajući dostojanstvo jedni drugih. Zbog toga je ovo sjećanje važno da ga obilježavamo I mi ovdje u BiH“, kazao je Husein ef. Kavazović.

U okviru sjećanja na stradanje jevrejskog naroda postavljena je izložba Kristalna noć , kao podsjećanje na novembar 1938. kada je nacistička Njemačka počela sa zločinima protiv jevrejskog naroda. To su bili samo počeci nečega što je prešlo u drastičnost, ističe Eli Tauber.

U toku samo jedne noći uništeno totalno 197 sinagoga na području Njemačke, Austrije, Češke, Poljske. Samo u Beču uništeno 97 sinagoga da je ubijeno preko 90 ljudi a kao posljedica divljanja te noći odvođenja Jevreja u koncentracione logore, da je preko dvije I po hiljade jevreja stradalo“, izjavio je Eli Tauber.

Prikazivanjem mjesta na kojima se desila “Kristalna noć”, posjetitelje izložbe tjera na razmišljanje o tome šta se desilo, ko je odgovoran I kako se to moglo desiti, ističe Tauber. Izložba će biti otvorena do 10. novembra kad se prije 80 godina desila “Kristalna noć”.