Tauber za N1: Nisu učili nas i mi ne učimo druge

Vijesti 27. jan 201810:18 > 10:21
N1

Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, kazao je jutros za N1 da je ''naš problem što ne učimo i što ne činimo ništa da bismo spriječili budući genocid i buduće zločine''.

Podsjećamo, prije 73 godine na današnji dan je oslobođen najveći nacistički logor smrti te je današnji dan ujedno i Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

U tom logoru nacisti su na najmonstruozniji način ubili više od milion ljudi, od kojih su 90 odsto bili Jevreji. Tauber je za N1 kazao da je napravljena greška u obrazovnim sistemima i ”nisu učili nas i mi ne učimo druge”.

‘Problem je što mi ne učimo, istina je da ne zaboravljamo, jednom godišnje se sjetimo, ali s druge strane ne činimo ništa da spriječili budući genocid ili buduće zločine. Tako da i kod nas, nažalost, nikada se nije stvarno učilo o onom što su počinili zločin, govorim o BiH. Mi jesmo na globalnom nivou učili o tome. Bilo je nedovoljno. Napravljena je pogreška u obrazovnom sistemu da nismo spominjali žrtve i način na koji su stradali. Nisu nas učili i mi ne učimo druge”, kazao je gost Novog dana.

O obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Bosni i Hercegovini, Tauber kaže da se centralna manifestacija organizuje u Sarajevu.

‘Ostalo je da se samo u nekoliko gradova to obilježava. Centralno obilježavanje je u Jevrejskoj zajednici u Sarajevu. Uvijek nastojimo da to na neki način oplemenimo, uvijek tu ima neka izložba ili stvarno predavanje i na taj način da onih 100 ljudi koji dolaze dobiju širu informaciju”, dodao je Tauber za N1.

Naglasio je da su jevreji u BiH na istom mjestu kao i ostali i da u suštini baštine sva građanska prava.

”Jevreji se nalaze na istom mjesto kao i ostali, na istom nivou. Čekamo da se problem riješi, na mnogo široj osnovi nego što je implementiranje odluke Sejdić-Finci. Govoreći o položaju jevreja, mi znamo da u suštini baštinimo sva građanska prava. Izuzetno smo sigurni u ovoj zemlji u odnosu na druge gradove kao što su Beograd i Zagreb. To je zahvaljujući nekoj demokratiji koja je od osmanskog perioda ostala ovdje. Ono što normalno nije dobro jeste da mi nismo zastupljeni na bilo kojem nivou vlasti niti u upravljanju državnim preduzećima zato što nismo konstitutivan narod”, kaszao je Tauber.

Uskoro video kompletnog razgovora.