Poruka Bore Đorđevića za "plaćenike i paćenike"

Vijesti 27. jan 201819:32 > 19:42
N1

"Pogledaj dom svoj anđele", "Na Zapadu ništa novo", "Za ideale ginu budale" - samo su neki od stihova Borisava Bore Đorđevića. Za svoj pjesnički izražaj dobio je i nagradu koja nosi ime slavnog nobelovca Ive Andrića.

Veliku nagradu Ive Andrića Bori Đorđeviću uručio mu je Emir Kusturica, za knjigu poezije “Pusto ostrvo”, koju je žiri proglasio najboljnom prošlogodišnjom knjigom na području bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Mogao je i neko drugi dobiti ovu nagradu, priznao je poznati roker, a za one koji su zbog tog negodovali, imao je poruku u svom stilu.

“Sticajem okolnosti nagradu sam dobio ja. I onda su se plaćenici i paćenici pobunili. Neki od tih velikih mislilaca kalibra “pisma čitalaca” su napisali da se Ivo Andrić prevrće u grobu. Evo ko se još prevrće – Vladislav Petković DIS, Branko Radičević, Mihajlo Čupović, i mnogi drugi veliki pisci, čija imena nose nagrade koje sam već dobio”, kaže Đorđević.

Kako se moglo čuti, literarno bratstvo je pronađeno u Kini, odakle je po nagradu za životno djelo u Andrićgrad stigao pisac Ju Hua.

“Kada sam prije deset godina prvi put pročitao ‘Na Drini ćuprija’, nisam mogao ni da zamislim da ću se naći ovdje, a još manje sam mogao da zamislim da ću dobiti nagradu koja nosi Andrićevo ime”, ističe Ju Hua.

Žiri koji je odlučivao o ovogodišnjim laueratima činili su Jovan Delić, Emir Kusturica i Muharem Bazdulj. Velika nagrada Ive Andrića dodjeljuje se treću godinu.

Andrićev Institut djeluje u okviru Andrićgrada, koji je izgrađen po ideju režisera Emira Kusturice.