Djeca s poteškoćama u razvoju danas nisu krenula u školu

Vijesti 29. jan 201812:05 > 12:08
EDUS

Iako se danas sva djeca školskog i vrtićkog uzrasta nakon zimskog odmora vraćaju u svoje ustanove, za više od stotinu naše djece s poteškoćama u razvoju, ponavlja se slika sa početka školske godine - nemaju gdje.

“Možda se sjećate da smo mi, njihovi roditelji, tada pokrenuli kampanju “Gdje je moja škola” kojom smo željeli da obratimo pažnju javnosti na blatantno kršenje osnovnih prava naše djece na razvoj i obrazovanje i potrebu za hitnim rješenjem ovakve situacije.

Naša akcija rezultirala je izradom Elaborata za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji kao dugoročnim rješenjem i prezentacijom istog na Skupštini Kantona Sarajevo u novembru mjesecu. Skupština je naložila Vladi KS da do kraja 2017. izađe sa potrebnim rješenjima- prostornim, kadrovskim i finansijskim za 2018. godinu, kao i da formira interresornu grupu s ciljem da se u roku od tri mjeseca i na osnovu predloženog Elaborata iznađe i dugoročno sistemsko rješenje koje bi svoj djeci s poteškoćama pružilo priliku za adekvatno obrazovanje.

Iako smo od tada pa do danas u stalnom kontaktu s Ministarstvom za obrazovanje KS, gdje su nam davali uvjerenja da, osim manjih administrativnih problema, sve teče po planu, činjenica s kojom se suočavamo je za nas poražavajuća- naša djeca ni danas nemaju gdje, a izgledno je da će na školu morati čekati još najmanje mjesec dana.

Objekat koji je planiran za korištenje, iako ispražnjen još u junu 2017, još uvijek nije zvanično dodijeljen za ove svrhe niti pripremljen za nastavu, kao ni sredstva ni kadar. Interresorna grupa je formirana tako da smo mi, kao glavni inicijatori i autori Elaborata, zaobiđeni, a u grupu su, netransparentno, uključeni uglavnom predstavnici interesnih skupina.

Kada smo početkom ovog mjeseca shvatili da nam djeca opet neće krenuti u školu sa svom ostalom djecom 29. januara, tj. danas, uputili smo Otvoreno pismo Skupštini i Vladi KS, kojim smo upozorili na neizvršenje odluka Skupštine i nastavak naše agonije. Kako smo na sastanku upriličenom nakon toga, od premijera Konakovića dobili čvrsto obećanje da će svi navedeni problemi u potpunosti biti riješeni najkasnije do 1. marta ove godine, odlučili smo da obustavimo pripreme za proteste ispred zgrade KS na današnji dan i još jednom, po ko zna koji put, damo priliku nadležnim institucijama, plaćenim od novca poreskih obveznika kakvi smo i sami, da urade svoj posao i našoj djeci obezbijede ono što im pripada po osnovnim konvencijama o ljudskim pravima.

Naša djeca, kojoj je svaki dan dragocjena prilika za razvoj, izgubit će tako još najmanje 30 dana odgojno-obrazovnog rada. Iako želimo da vjerujemo da će premijer Konaković ispoštovati obećano, dosadašnje iskustvo nas je nagnalo da otpočnemo pripreme za tužbu protiv nadležnih institucija na svim nivoima vlasti za diskriminaciju i nepoštivanje osnovnih ljudskih prava naših mališana, makar u periodu do 1. marta.

U tu svrhu molimo javnost, medije, institucije za ljudska prava, javne ličnosti, te domaće i strane organizacije da nas podrže, kako bi se zajednički izborili za prava sadašnje i djece koja tek dolaze!”, saopšteno je iz Savjeta roditelja Udruženja EDUS slijedom činjenice da više od stotinu djece s poteškoćama u razvoju danas nije krenulo u školu sa svojim vršnjacima.