Karamuja i Batanović krivi za zagađivanje vode i pucnjavu

Vijesti 30. jan 201815:51 > 16:12
N1

Općinski sud u Zavidovićima donio je prvostepenu presudu prema kojoj su Adem Karamuja i Jasmin Batanović proglašeni krivima za zagađivanje vode u bazenu i pucnjavu koja se dogodila početkom augusta 2016. godine u selu Ošve kod Maglaja.

Kako saznaje N1, optuženom Ademu Karamuji izrečena je uslovna kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci, a optuženom Batanović Jasminu izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od jedne godine, te se istovremeno određuje da se iste neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od po dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

U presudi se navodi da su osuđeni Karamuja i Batanović u noći sa 6. na 7. august 2016. godine u noćnim satima zajednički i po prethodnom dogovoru se nepoznatim licem došli do izvorišta vode koje se nalazi u mjestu Ošve, koja voda mještanima služi za piće, gdje su uz pomoć podesnog alata skinuli katanac kojim je obezbjeđen metalni poklopac sa kojim je zatvoren bazen, te u bazen dodali benzin, naftu i korišteno prerađeno motorno ulje i to iz PVC kanistera crne boje zapremine 4 litra sa oznakom „Testerol 100“ i iz PVC boce sa oznakom „Bona“ zapremine 2 litra, koji su pronađeni na licu mjesta, čime su zagadili vodu i prouzrokovali opasnost za život i zdravlje ljudi.

Zatim su se Karamuja Adem i nepoznato lice putničkim vozilom Golf 2 kojim je upravljao Karamuja, odvezli s mjesta događaja u pravcu planinarskog doma, gdje ih je na lokalnom putu ispred svoje kuće pokušao zaustaviti Izet Hadžić zajedno sa Nerminom Bekom i Hasanom Buljubašićem, u čemu nisu uspjeli jer Karamuja nije htio zaustaviti vozilo, kada je iz vatrenog oružja nepoznate marke, kalibra 7,62 mm Jasmin Batanović , koji je ostao kod bazena ispalio dva hica u pravcu Hadžića, Beke i Buljubašićem, iako svjestan da može nekoga pogoditi i povrijediti na to pristao, koji su u strahu s obzirom da su čuli fijukanje metaka oko sebe povukli prema Hadžićevoj, čime je izazvao opasnost za život ljudi,

Tako je optuženi Karamuja počinio produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i krivično djelo zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica, a optuženi Batanović počinio je krivično djelo zagađivanje vode za piće i živežnih namirnica u sticaju sa krivičnim djelom izazivanje opće opasnosti.

Podsjećamo, osuđeni Karamuja je nakon ovih događaja u augustu 2016. godine, u bjekstvu bio više od deset dana. Batanović je uhapšen ranije.

Tada je navedeno da su mještani finansirali izgradnju vodovoda, ali su pojedinci htjeli da se ilegalno priključe na taj vodovod što im nije dozvoljeno nakon čega je uslijedio sukob, a osoba koja je trebala biti skinuta sa vodovodne mreže pucala je iz vatrenog oružja, zamutila vodu iz koje se napajaju domaćinstva nakon čega je pobjegla u šumu.

Karamuja je ranije hapšen u okviru akcije Damask 2014. godine a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv njega i još 11 osoba podiglo optužnicu da su postali članovi organizovane terorističke grupe i da su protivzakonito učestvovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.