Predsjedništvo BiH ide u Brisel: Daul poziva na dogovor

N1

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, od sutra su u Briselu. Predstavljaju i državu, ali i svoje stranke, s obzirom da se glavni razgovori vode sa predsjednikom Evropske narodne stranke, čije su članice. U fokusu Izborni zakon, no i ovaj put bez prevelikog optimizma.

U srijedu najprije na večeru sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, a u četvrtak pojedinačni razgovori sa njim, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Optimistično, kao i uvijek, Čović poručuje da se izmjene Izbornog zakona BiH mogu završiti i za sedam dana, ako bude volje. Međutim, potrebna nam je pomoć evropskih partnera.

“Vremena još uvijek dovoljno imamo. Krajnji rok nekakav je kraj četvrtog mjeseca ili sami početak petog mjeseca, to je 150 dana do samih izbora. To je neki zakonski okvir”, izjavio je Čović.

Ali član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, poručuje možemo se dogovoriti, ako HDZ odustane od svog prijedloga Izbornog zakona. On kaže, naši evropski partneri podcjenjuju situaciju u BiH.

“Da im se čini da je to jednostavno riješiti, da je jednostavno rješiti bilo bi rjeeno posljednjih deset godina. Mi moramo poštovati presudu Sejdić-Finci, moramo poštovati i stav Vijeća za vanjske poslove EU koji je jasno kazao da ne možemo ići u smjeru u kojem je krenuo HDZ i nije lako to dvoje približiti”, ocijenio je Izetbegović.

Kada je u oktobru boravio u Sarajevu, predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul, rekao je da lideri u ovoj zemlji misle samo o sledećim izborima, a ne kako je rekao, o sledećim naraštajima.

“Zabrinjava me velika distanca između političkih elita i građana i ta distanca jeposljednjih nekoliko godina sve veća”, naveo je u izjavi 5. oktobra 2017 Joseph Daul.

Zbog toga posjeta Briselu je novi pokušaj Daula da pozove političke lidere u BiH na dogovor. Ali srpski član Predsjedništva kaže, da će druga dvojica kolega biti više od njega u fokusu.

To prije svega znači, izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva. To su dvije, kako ja doživljavam sastanak, dvije dominantne teme. Što znači da sam ja nešto opušteniji”, dodao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručuje kako je mislio da u Brisel ponesu i odgovore na Upitnik EU, ali da od toga nema ništa. Ovako, ostaje mu da sa Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropske komisije razgovara u četiri oka i zatraži pomoć od EU, ali i da ga pozove da krajem februara posjeti BiH.

Poziv će biti upućen i Federici Mogherini, šefici diplomatije EU. Je li nam kako se izbori bliže, sve potrebnija još jedna arbitraža?