Bevanda: Moju izjavu za N1 drugi mediji pogrešno prenijeli

Vijesti 31. jan 201812:09 > 12:16
Anadolija

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, gostovao je jučer u programu N1 televizije. Njegova izjava o akcizama i trošenju sredstava izazvala je različite reakcije u javnosti.

Akcize su usvojene, uskoro stupaju na snagu. Da li će donijeti poskupljenja ili ne?

Zašto sam bio za akcize? To mi nije donijelo poene, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Evorpu s našim jugom… Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta. Ona je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama“, kazao je Bevanda za N1.

Uslijedile su reakcije opozicije u BiH odakle su naveli da “Bevanda nije rekao ništa novo”.

“Ono što je rekao ministar Bevanda nije ništa novo. Tada je ‘akcizna koalicija’ koju čine SNSD, SDA i HDZ, tvrdila suprotno. Ministar Bevanda je samo sad progovorio istinu. Činjenica je da će akcize ići u to da otmu od građana”, kazala je Alekandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH.

Nakon svega ponovo se oglasio i ministar Bevanda.

“Moju izjavu za N1 su drugi mediji pogresno prenijeli”, kazao je ministar finansija BiH.