Ambasada SAD o deklaraciji o osuđenim ratnim zločincima

Vijesti 31. jan 201815:25 > 15:30
Tanjug/AP/Robin van Lonkhuijsen

Na redovnoj sjednici Skupštine Kantona 10, održanoj u ponedjeljak u Tomislavgradu, usvojena je deklaracija koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu te o činu samoubistva generala Slobodana Praljka.

Među ostalim, u Deklaraciji se navodi da hrvatski zastupnici u Skupštini ističu da “HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom obrane hrvatskih područja” dok za Haški sud kažu “da je svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, pomirenja, a najmanje do istine”.

“Hrvati u BiH su konstitutivan narod i nećemo dozvoliti daljnje pokušaje sistemskog diskriminiranja Hrvata”, stoji uz ostalo u usvojenoj deklaraciji za koju je Klub Bošnjaka povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time se ova odluka upućuje na Ustavni sud FBiH koji će dati konačan sud spada li ta odluka u listu vitalnih nacionalnih interesa.

Deklaracija je, inače, na prijedlog kluba Hrvata naknadno uvrštena u dnevni red Skupštine.

“Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi. Neprihvatljivo je temeljiti političke platforme na presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa gradjana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD- o usvojenoj deklaraciji.