Dušan Kecman: Planinarenje tragom partizanskih bolnica

Vijesti 02. feb 201813:07 > 13:54
N1/Dušan Kecman

Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, pozivao je dobrodošlicom sve zainteresovane iz šireg regiona od Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i cijele Bosne i Hercegovine, da u nedjelju od devet sati u selu Bravsko, zajedno sa planinarima iz opštine Drinić Petrovac, pješače u tradicionalnom izletu.

Šetnja je počela u nedjelju od devet sati u selu Bravsko, a pješačilo se u tradicionalnom izletu tragom partizanskih bolnica iz Drugog svjetskog rata na Crni Vrh na Grmeču, gdje je na Korčanici bila smještena jedna od partizanskih bolnica.

”Kao načelnik jedine opštine u Bosni i Hercegovini, koja zvanično slavi Dan ustanka 27. juli tradicionalnim skupom na Medenom Polju pod Osječenicom, gdje smo obnovili partizanski aerodrom sa koga su saveznici s kraja Drugog svjetskog rata prevozili ranjenike i izbjeglice na aerodrom Brindizi na jugu Italije, ove godine podržavam finansijski pješačenje na Crni Vrh, gdje učesnike u povratku na Bravsko čeka kotlić i osvježenje poslije boravka na 1603 metara nadmorske visine”, izjavio je načelnik Hujić.

Član Organizacionog odbora ove manifestacije Janko Kecman, načelnik Sekretarijata inspekcijskih službi Gradske uprave Banja Luka, koji je letio zajedno sa posadom helikoptera Oružanih snaga BiH, pukovnikom Vladimirom Pušarom i načelnikom helikopterskog skvadrona OS BiH u Mahovljanima, majorom Nikolom Došenom, kaže da se nada da će vrijeme poslužiti u nedjelju da se opet sretnu tradicionalni gosti na pješačenju na Crni Vrh, prijatelji iz Slovenije, Hrvatske i Srbije i drugih država, koji redovno dolaze na Grmeč.

“Opština Drinić Petrovac, na čijem se području u njedrima planine Klekovača nalazila još jedna partizanska bolnica iz drugog svjetskog rata, u predjelu Jasikovac, finansiraće i biti domaćin pohoda na Grmeč za slijedeću godinu. U nedjelju oko 9 sati je skupljanje u selu Bravsko kod škole, na putu od Ključa ka Bosanskom Petrovcu, a potom se ide odmah padinom uzbrdo preko sela Janjila, 15 kilometara do pod sam Crni Vrh. Očekujemo kao i prošle godine oko 250 učesnika. U povratku izmedju 15 i 16 sati čeka nas okrepljenje u kafani u blizini škole, odakle se pošlo na Grmeč”.

Na izviđačkom letu od baze Mahovljani kod Banja Luke bile su i Prijedorčanke Mirjana, Jelena, Maja, Branka i Biljana, a i mladi Curle, kao saputnik. Od Mahovljana do Crnog Vrha helikopter ima pravac pored rudnika Omarska, pored rijeke Sane, gdje na jednoj okuci u selu Ništavci ugledate manastir Klisinu kako sa brdašca „gleda nizvodno Sanom, kuda vrijeme otiče“. Potom slijede, Stari Majdan sa džamijom i crkvom u centru i Gornji i Donji Kamengrad i padine Grmeča, gdje još uvijek šumom stoje usjeci i vuglajzi kuda je išla uskotračna Austrougarska pruga, kojom su kompozicije vagona bile vučene uzbrdo i spuštane niz Grmeč do Hrustova i Vrpolja, sa srednjom „nazubljenom šinom“, putem zupčanika. Taj „ćiro“ bi i danas bio velika turistička atrakcija, poput Šarganske osmice od Vardišta ka Tari, uskotračne pruge u Srbiji koja ide do Bosne i Hercegovine, ali su šine i pragovi skinuti sedemdesetih godina i prodani u Holandiju, gdje i danas služe turistima.

Podno samog Crnog Vrha na Korčanici stoji „ betonski i cigleni skelet“ od nekadašnjeg motela, a spomenik sa dvije betonske školjke okrenute jedna drugoj, gotovo da su „nestale u udolini“, koliko je u poslednjih tridesetak godina narasla borova šuma okolo… Ispod Grmeča je Bravsko Polje i eto ga Bosanski Petrovac sa svojim Skenderom, Jovanom, Mersadom i Ahmetom…
Pred opštinom spomenici i upadljiva petokraka na tlu, a do zgrade opštine džamija i pravoslavna crkva, sjedište eparhije i vladike bihaćko-petrovačkog Sergeja (Karanovića) rodom iz okoline Martin Broda …

Pa onda Drinić, čuveno selo u kome se za vrijeme Drugog svjetskog rata štampao jedno vrijeme list KPJ Borba … a koje danas kao najzapadnija opština entiteta RS ima više zaposlenih nego stanovnika, jer svi sposobni i zdravi seljaci iz okolnih sela rade na sječi šume u sklopu Šumskog gazdinstva. Od Drinića nazad pravac Banja Luka, pored Janjila i nedeljne maršrute za Crni Vrh, pored Kmećana i usnulog manastira Gomjenice preko Bistrice do Mahovljana na sletanje i slikanje poslije leta.

U nastavku pogledajte fotografije.

N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman
N1/Dušan Kecman