Slavko ne može u školu, optuženo deset osoba

Vijesti 02. feb 201818:55 > 19:42
N1

Dok zvoni školsko zvono i školarci ulaze unutra, Slavko Mršević ostaje vani.

To je već godinu i po svakodnevnica, kaže otac Nenad. Tvrdi da je sve počelo u prvom razredu, kada su nastavnici prestali ocjenjivati Slavka, iako je bez problema upisan u istu školu.

“Direktor mi je rekao da mu ocjene nisu zaključene, jer se on konsultovao sa Pedagoškim zavodom RS, koji mu je rekao da oni trebaju da razmotre, da vide da li djeca sa posebnim potrebama treba da idu u četverogodišnje škole”, kaže Nenad Mršević, otac Slavke Mrševića.

Aktualni direktor škole kaže da nisu imali prave informacije o Slavkinom stanju. U konkursu se navodi da kandidat sa posebnim potrebama ne podliježe kriterijima bodovanja pri upisu. Slavko je bodovan, a primjedbi nije bilo. Tek u novembru stiglo je mišljenje komsije da Slavko ima višestruke smetnje i da ne postoji potreba za njegom drugog lica.

“Da je donio bilo kakvo rješenje o kategorizaciji na upisu, što je bio dužan po konkursu, ne bi došlo do ovoga i ne bi dijete moglo biti upisano u tehničara drumskog saobraćaja, jer zakon ne dozvoljava djetetu sa posebnim potrebama upis u stručne škole”, ističe Elez.

Podignuta je i potvrđena optužnica protiv 10 lica, uključujući bivšeg direktora i profesore za krivično djelo “Nesavjestan rad u službi”. Jedan od optuženih profesora kaže da je neocjenjivanje bilo jedino rješenje.

“Desi se recimo, zaspi, počne da hrče, ja ne mogu sa drugom djecom da radim. Dok djeci nisam objasnio, nemojte obazirati se, jer je to njemu potreba sada, nemojte reagovati. Teško je, žao mi je djeteta, ali mi je sad žao i mene i mojih kolega. Optužen sam, ne znam”, poručuje Dragan Paponjak, profesor srpskog jezika i književnosti.

U JU Centar za socijalni rad Rudo kažu da je školi trebalo dostaviti novo mišljenje komisije, nakon završetka osnovnog obrazovanja.

“Komisija je naložila da se ponovna ocjena uradi, kad dijete završi osnovno obrazovanje, pred upis u srednju školu. To nije urađeno”, tvrdi Ivana Rakić, JU Centar za specijalni rad Rudo.

 A nakon osnovne škole mišljenja komisije bila su različita. U jednom stoji da potrebe za njegom drugog lica nema, u drugom da ima djelimično. U trećem piše da Slavko ima psihičke poremećaje.

Nenad Mršević, Slavkov otac, žalio se na adrese nekoliko institucija. Tako je za N1 iz institucije Ombudsmana za djecu RS potvrđeno da je preporučen nastavak školovanja i maksimalna podrška nastavnog osoblja. Zaključeno je također kako je napravljen propust u radu i to na štetu prava učenika. Ombudsmani su zaključili kako nadležne institucije nisu pokazale nimalo senzibiliteta.

Dok Slavko čeka na svoja osnovna ljudska prava, sve strane čekaju sudski epilog slučaja iz Rudog.