Marchelo za N1: Uvijek mi je lijepo kad sam u Sarajevu

Vijesti 04. feb 201812:32 > 12:34
N1

Marko Šelić Marchelo sinoć je u Sarajevu gostovao na sarajevskoj promociji albuma Egzil ekipe koju čine Frenkie, Kontra i Indigo. U razgovoru za N1 govorio je o svom muzičkom i književnom stvaralaštvu, nasilju kao snažnom elementu u njegovim posljednjim knjigama - Malterego i Higijena Nesjećanja ali i tome da li bi se bavio politikom u Srbiji.

“Sarajevo sam uvijek doživljavao kao glavni grad jugoslovenstva, ako već nije bio glavni grad Jugoslavije – centar tog duha. Nisam imao prilike da vidim Sarajevo ranije, nego samo kasnije – nekako kad se dođe sa strane utisak je da se taj duh poprilično očuvao. Ja ga osjećam i uvijek mi je lijepo kad sam ovdje”, navodi Marchelo na početku razgovora.

Na pitanje zašto bira nasilnu traumu kao jedan od elemenata koji čine njegova posljednja književna djela, Marchelo govori:

“Malterego je zamišljen kao trilogija – kao kombinacija književnosti i pripovjedne estetike koja se danas sreće u televizijskim serijama, kao serija u tri sezone. Priča je vrlo široka i tematski vrlo razgranata – ali je jedna od stvari od kojih se kreće izvjesna nasilna trauma. Na širem planu mislim da je svi imamo, makar indirektno i da nam predstoji, makar indirektno neka vrsta suočavanja s time. Treba se suočiti i izgraditi nekakav odnos, mi pričamo danas o tome kako se osjećam u Sarajevu – to je zbog toga što sam izgradio takav odnos, i nadam se, zbog toga što sam osoba kakva jesam. Ali – ne kažem da to nije trebalo graditi, iz prva je bilo čudno prije mnogo godina. 2002. mislim da sam prvi put dolazio u Tuzlu, bilo je najprije neobično doći na tle koje u tvojoj glavi postoji na dva načina, kao priča iz dnevnika iz 90-ih godina i kao starija priča koju si mogao da čuješ iz svoje kuće. Moj se ćale bavio trgovinom, sad je uveliko penzioner i dosta je putovao i imao mnogo prijatelja na cijelom ex yu terenu. Tako da ja najprije znam za tu sliku, a onda dolazi neka ružnija slika – i onda, dolazimo mi. Sada treba imati odnos prema tim slikama i ustanoviti kako izgleda ona treća, tvoja, koja dolazi poslije svega. I meni je drago da sam oduvijek pristajao na onu koju sam prvu čuo a ne na onu drugu koju sam vidio iz ratnohuškačkih medija iz onog vremena. Onda valjda ima i do toga kako se ti postaviš. Moja su iskustva valjda od tud prijatna što sam im tako i prišao – kao neko ko niti dolazi iz kuće koja je podržavala režim 90-ih, niti lično ima učešća u pogrešnim režimima – evo jedan je sad baš na snazi, iako se navodno bavi bajnom stabilokratijom.”

N1

Cijeli intervju pogledajte u utorak, 06. februara u emisijama Dan Uživo i Scena na N1 televiziji.