Čolak: Idealno bi bilo da cijeli Zapadni Balkan uđe u EU

Vijesti 06. feb 201813:57 > 14:01
N1

Idealno rješenje bilo bi kada bi cijela regija Zapadnog Balkana kao takva ušla u Evropsku uniju, jer svako drugo rješenje bojim se da neće donijeti ništa Bosni i Hercegovini, rekao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

On se osvrnuo na najave da bi Srbija i Crna Gora mogle postati članice EU 2025. godine, odnosno da li bi takav stav značio dodatnu izolaciju Makedonije i Albanije, a posebno BiH.

Naime, navodi se kako bi Makedonija i Albanija pregovore za članstvo mogle otpočeti 2019., a Bosna i Hercegovina tek 2023. godine, jer se za nju projicira da bi tek 2019. mogla dobiti status kandidata za EU.

Uvažavamo stavove Evropske komisije da svaka zemlja mora sama napraviti nužne iskorake i prihvatiti evropske standarde, da ne govorimo sve i u kojim područjima što je prihvaćeno od svih zemalja i naravno treba biti prihvaćeno. Ali, u svakom slučaju ako bi takav scenarij bio to bi bilo negativno za BiH bez dalnjeg. To bi bilo jako negativno za BiH i ono što nam preostaje jedino je je činiti dodatne napore da praktično da čitava regija ako ikako moguće uđe zajedno“, poručio je Čolak.

On je kao prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PS BiH govorio i o navodima Evropske komisije o sprezi kriminala i vlasti u BiH, te da se malo radi na borbi protiv kriminala i korupcije.

Sve zemlje koje su ulazile u EU su imale jedan jako zahtjevan pristup borbi protiv kriminala i korupcije. To je bez daljnjeg. Mi znamo da će i poglavlje 23, posebno biti jako interesantno i jako zahtjevno. To ništa nije nešto što mi ne znamo da je tako. Međutim, naravno, ne mogu sada govoriti u tom kontekstu koliko je to BiH da bi sada davao preciznu ocjenu opterečena tim problemima. Ali, svakako da je opterećena. Kao i druge zemlje koje su bile u našem ili sličnom položaju. Ono što se nama i u ranijim izvještajima potenciralo kao jedna obveza to je da zaista moramo napraviti tu nužne iskorake. To se odnosi na zaista nužne i velike iskorake u sprečavanju korupcije“, naveo je Čolak.

Ona je, kazao je, nažalost obilježje, rekao je, u mnogim sferama društvenog života.

To jesu činjenice. Međutim, ono što bi bilo jako dobro u tom pogledu ne samo policija, pravosuđe nego i druge strukture društva bi morale puno više raditi nego što se uradilo do sada. Ali, da bi mi bilo koji problem po meni sustavno rješavali morali bi mi napraviti rekao bih jedan društveni dogovor unutar BiH u kojima ćemo moći normalno raditi, normalno živjeti. Vjerujte ovo stanje koje mi sada imamo posebno posebno u ovim predizbornim godinama, ali više – manje je to obiljžeje i razdoblja koje nije izborno ne daje jednostavno dovoljno prostora po meni da mi napravimo ono što je nužno napraviti“, navodi Čolak.

Naglašava da se jednostavno, cijeni, postavimo kao država.

Govorim to vjerujte temeljem dosadašnjeg iskustva. Prilično sam dugo u ovim različitim institucijama i u izvršnoj, a u posljednje vrijeme i u zakonodavnoj vlasti“, poručio je Čolak.