Prva škola u BiH u kojoj učenici ne koriste mobitele

Vijesti 11. feb 201816:14 > 20:36
N1

Tinejdžeri u BIH ne mogu zamisliti ni jedan dan bez svojih mobilnih telefona, a nerijetko ih koriste i u toku nastave. U prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi sve učionice opremljene su ormarićima za odlaganje telefona. Kako sve funkcioniše i da li je bilo otpora, provjerila je naša ekipa.

Na času srpskog jezika učenici prvog razreda srednje Ugostiteljske škole sjetno gleduju ormarić sa njhovim mobilnim telefonima. Odluka da se telefoni odlože za vrijeme časova usaglašena je između direktorice, Nastavnog vijeća, Savjeta roditelja i učenika.

Svi učenici su prvo bojkotovali, ali navikli smo se svi i sada je sve u redu“, rekla je Maja Fuštar, učenica prvog razreda Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor.

Zašto mladi koriste telefone i da li je bilo pretjeranog korištenja telefona na časovima?

Ne znam za druga odjeljenja, ali kod nas je to bilo sasvim umjereno, uglavnom na malim i velikim odmorima i poslije škole. Bilo je časova kada smo koristili telefone, naravno bude dosadno, ali uglavnom su se igrale igrice, pričalo se sa društvom i ništa više. Samo to“, rekla je Maja.

Nisam se osjećao prijatno, jer sam navikao da je telefon uvijek tu uz mene“, kazao je Milan Petković, učenik prvog razreda Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor i dodaje: “Kad su časovi dosadni igramo neke igrice, ili se dopisujem sa drugarima.”

Na pitanje da li misli da je u redu da se u školi na časovima igraju igrice, odgovara:

Mislim da to nije u redu, ali ako to profesor dopušta i ako nemamo šta raditi, ako je dosadno, ja mislim da je to sasvim u redu.”

Iskreni učenici ipak su svjesni da će im ova odluka pomoći da se bolje fokusiraju na nastavu. Pravila su pravila kažu.

Direktorica škole koja ima preko 400 učenika, kaže da je cilj bio podizanje kvaliteta nastave. Zadovoljna je rekacijama javnosti, te podrškom kolega, učenika I roditelja.

Nema poziva, nema poruka, nema igrica i interneta samo u toku časa. Onog momenta kada čas završi, učenik iz pretinca koji je označen njegovim brojem iz odjeljenske knjige, čuvenog dnevnika, uzme svoj telefon i bez problema ga koristi. Mi nismo djecu lišili kontakata s roditeljima ili bilo kojih drugih. Mi ne primoravamo djecu da ostave telefon pošto poto. Ali, svi vrlo dobro znaju da je odluka donešena zajednički“, izjavila je Valentina Sovilj, direktorica Ugostiteljsko ekonomske škole Prijedor.

Korištenje mobilnih telefona na nastavi oblast je koja u domaćem zakonodavstvu nije precizno definisana. Zbog zloupotreba koje su se dešavale, te lošije koncentracije učenika, Vlada Francuske je među prvima u svijetu najavila da će od sljedećeg septembra potpuno zabraniti učenicima osnovnih i srednjih škola korištenje mobilnih telefona.

Sa početkom časa mobilni telefoni odlažu se u ove ormariće. Tu praksu uveli su u Ugostiteljsko- ekonomskoj školi u Prijedoru, gdje kažu nemaju ništa protiv da njihov primjer slijede i druge škole u BIH.