N1 istražuje: Zašto su cijene ličnih i vozačkih visoke

Vijesti 06. feb 201518:27 > 19:20
N1 / Ilustracija

Deset mjeseci nakon objave revizorskog izvještaja o ozbiljnom kršenju zakona pri sklapanju ugovora o izradi ličnih dokumenta sa firmom Muhlbauer Banja Luka, u Tužilaštvu BiH potvrdili su da predmet postoji.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) i dalje tvrde kako je sve po Zakonu, dok u nevladinom sektoru upozoravaju na ozbiljne indicije teških krivičnih djela u koja su umiješani najviši nosioci vlasti.

Posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola u vrijednosti blizu 104 miliona KM dobila je firma Muhlbauer Roding iz Njemačke, i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavijesti uz uslov foramiranje kompanije u BiH. Nacrt ugovora u kojem se spominje konzorcij Muhlbauer  Njemačka i MuHlbauer Banja Luka dobio je pozitivno mišljene od pravobranilaštva, no u ugovoru koji je u konačnici sklopljen sa IDDEEA-om navedena je samo firma iz Banja Luke koja u tom trenutku nije imala nikakve reference. Ugovor je sklopljen na 10 godina uz avansno plaćanje od 30 posto, mimo Zakona o javnim nabavkama i Zakona o finansiranju institucija.

“Čak je i ugovoru navedeno da će se avansno plaćati bez obzira koliko će se povući i koliko je potreba za ličnim kartama, ali pet miliona ličnih i dva miliona vozačkih i da li je primjerice moguća tolika razlika štampnja između lične karte od 4 i vozačke od 16 maraka. Da bi se država iskompenzirala definsila je cijenu koju građani moraju da plate, 60 maraka za vozačku dozvolu”, tvrdi Dževad Nekić, zamjenik generalnog revizora.

Veliki posao firma Muhlbauer BL dobila je i nakon odluke Vijeća ministara 2011. o hitnosti javne nabavke pograničnih propusnica na period od 5 godina, a zbog ulaska Hravatske u EU. Investicija od 455,5 hiljada maraka je realizirana tek 2013. godine. Procjena o 30.000 propusnica donesena je paušalno u vrijeme kada nije bilo poznato kakav će sporazum sa Hrvatskom biti sklopljen.

“Vijeće ministara ne može određivati postupak koji će biti. Postupak je zakon definisao. Odgovornost je isključivo na rukovodocima institucija”, navodi Nekić.

Da li je ikada provedena interna istraga ili barem disciplinski postupici za kršenje zakona, sukladno reviziji? U IDDEEA-i  su u podužem saopćenju ustvrdili kako iza navedenih odluka stoji Vijeće ministara BiH, odnosno da revizorski izvješataj nema osnovu.

“IDDEEA je u potpunosti postupila u skladu sa bh. propisima, u skladu sa svojim nadležnostima, vodeći računa o sigurnosti sistema ličnih dokumenata te provodeći propise (odluke, zaključke, strategije,) koje je usvojilo Vijeće ministara BiH s ciljem da se BiH zadrži na bijeloj Šengen listi”, navodi se uz ostalo u saopćenju.

Iako je revizorski izvještaj još u maju prošle godine proslijeđen istražnim organima, iz Tužilaštva BiH su tek potvrdili kako postoji predmet, no ne žele ga komentirati. U Transparency International (TI) nisu željeli čekati domaće vlasti. Informaciju su proslijedili njemačkim istražiteljima zbog sumnje u koruptivna djela i umiješanost njemačkog kapitala.

“Ono što je žalosno da ukoliko njemački organi utvrde da je postojao kriminal jedina kazna je novčana kazna. Za firmu koja će uplatiti u budžet Njemačke, ovdje neće biti pravnih posljedica, a budžet BiH bit će trajno oštećen”, napominje Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH.

Treba posjetiti kako je banjalučka firma Muhlbauer BL u 40 postotnom vlasništvu Nites firme  Miodraga Škrbića i još nekoliko osoba koje su mediji povezivali sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom. U vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čelu firme bio je zet Nebojše Radmanovića, kojega će kasnije na tom mjestu naslijediti brat žene Zorana Tegeltije, novog-starog ministra finansija RS.  

Inače, posljednji veliki posao banjalučka firma dobila je na izradi pasoša treće generacije na međunarodnom tenderu nakon čega je BiH dobila najzaštićenije, ali i najskuplje pasoše u Evropi.