Uskoro izgradnja zajedničkog spomenika Denisu, Editi i Selmi

Vijesti 12. feb 201815:28 > 15:33
N1

U parku ispred Tehničke škole početkom naredne godine trebalo bi biti izgrađeno spomen obilježje Denisu Mrnjavcu, Editi Malkoč i Selmi Agić.

O izgradnji spomen obilježja tragično stradalim Denisu Mrnjavcu, Editi Malkoč i Selmi Agić ali i ostalim žrtvama nasilja u Sarajevu razgovarali su danas predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić, predsjednik Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” Vedran Ljevarević, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić i savjetnik načelnika Općine Centar Osmo Babić, navodi se u saopštenju press službe Kantona Sarajevo.

Kako je najavljeno, Kanton Sarajevo, Grad i Općina Centar pokrenut će sve neophodne aktivnosti u cilju što skorijeg početka njegove izgradnje koja bi trebala biti okončana početkom naredne godine.

Spomen obilježje gradit će se u parku ispred Tehničke škole, stoji u saopštenju.

Kako je istakao Ljevarević, Udruženje je imalo nekoliko inicijativa za izgradnju spomenika Mrnjavcu na različitim lokacijama u gradu ali je, nakon tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić krajem 2016. godine, dat prijedlog da se gradi zajedničko spomen obilježlje ispred Tehničke škole u čijoj su blizini nasilno prekinuti životi ovo troje mladih ljudi.

“Dobili smo saglasnost za gradnju zajedničkog spomenika i od Selminih i Editinih roditelja. Spomenik će se graditi u znak sjećanja na izgubljenu mladost u našem gradu i kao opomena da se takva zlodjela više nikada ne ponove, ali ni slučajevi slični onome u kojem je tragično preminuo dječak Mahir Rakovac”, naglasio je Ljevarević.

Zamjenik gradonačelnika Trivić zahvalio je predsjedateljici Babić na inicijativi i organizaciji ovog sastanka, te naglasio da je riječ o vrlo važnom projektu za ovaj grad kao i da ga treba što prije implementirati.

Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo

Grad će učestvovati u sufinansiranju projekta zajedno sa Kantonom i Općinom. Također će provesti proceduru na Gradskom vijeću koje donosi konačnu odluku o pristupanju izgradnji. Učinit ćemo sve da do toga dođe što prije”, naglasio je ovom prilikom Trivić.

Općina Centar će izdati urbanističku i građevinsku saglasnost za gradnju spomenika.

“Općina će raditi brzim koracima i biti na raspolaganju inicijatorima projekta. Bitno nam je da dobijemo adekvatno idejno rješenje spomen obilježja, čija će izrada biti povjerena mladim ljudima, studentima Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovne umjetnosti”, naveo je savjetnik Babić.

Predsjedateljica Babić kazala je da je ovo važan projekt za cjelokupnu društvenu zajednicu. Istakla je da su u blizini mjesta gdje će se graditi spomenik na brutalan način prekinuti životi troje mladih ljudi.

“U društvu u kojem živimo ima mnogo vršnjačkog nasilja. Zato je veoma bitno da mladim ljudima damo nešto što će biti opomena da se ovakvi slučajevi nikada i nikome više ne dese”, naglasila je predsjedateljica Babić.

Dodala je da su spremnost za učešće u projektu iskazali i predstavnici općina Bugojno i Bosanska Krupa gdje su rođene tragično preminule Edita i Selma, navodi se u obavijesti medijima.