FOTO|"Zaključavanje ljubavi" na Eiffelovom mostu u Sarajevu

Vijesti 14. feb 201812:09 > 12:15
N1

Općina Centar u Sarajevu je u povodu obilježavanja Dana zaljubljenih danas upriličila kulturno-zabavni program na Eiffelovom mostu i na taj način pozvala na ljubav, poštovanje i uvažavanje.

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim evropskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu „zaključati“ svoju ljubav. U posljednje vrijeme sve više zaljubljenih parova na ogradu Eiffelovog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole “zaključavaju” svoju ljubav.

Eiffelov most poznat kao i Skenderija most nalazi se u Sarajevu u blizini Skenderije. Pomenuti most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna – ljubav nema rok trajanja.

Običaj „zaključavanja dvije duše“ navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Namjera lokalne zajednice je da ovaj most postane kultno mjesto za okupljanje mladih ljudi, širenje ljubavi i prijateljstva. S tim u vezi, Općina Centar finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca „With love Sarajevo–Općina Centar“. U budućem periodu, osim zaključavanja ljubavi na ogradi mosta, on će služiti i kao mjesto na kojem će se moći obavljati vjenčanja.

N1
N1
N1
N1
N1