Suljagić: Bošnjakistan je nacionalistički mit i floskuletina

Vijesti 14. feb 201821:25 > 21:28
Izvor: N1

Emir Suljagić, novinar i političar je u Pressingu na N1 izjavio da pitanje "Bošnjakistana" nikada nije niti će biti na dnevnom redu.

Zašto Bošnjaci neće svoju državu?

“Ne mogu govoriti u ime Bošnjaka, nemam ni mandat. Činjenica da je druga najstarija granica u Evropi ona zapadna između BiH i Hrvatske. Domovina većine građana se zove BiH. To nije otvoreno za debatu. Bošnjakistan nije na dnevnom redu, nikada nije ni bio. Ko god ima iluzije i deluzije, da će neko pristati na Bošnjakistan – neka razmisli dva puta”, izjavio je Suljagić.

“To je nacionalistički mit, floskuletina. Ja ne vidim da u ovoj zemlji neko nekome smeta. Građani svih pripadnosti žive u svim dijelovima ove zemlje. Prije genocida i klanja je to bio slučaj još više. Bez volje većine građana ove zemlje, granice države se neće promijeniti”, pojasnio je Suljagić.

U Pressingu je gostovao novinar i politolog Tvrtko Milović, a gosti su komentarisali i naoružvanje policije u RS. Može li se očekivati naoružavanje i u drugim dijelovima zemlje?

“Napuhavanje spinova i davanje značenja kojih nemaju. RS nema motiv za nasilje, pogotovo ne za rat. Srpsko pitanje je riješeno. Srbi su zadovoljni sistemom u kojem se nalaze. Sistem je idealan za Dodika i režim u RS. Od oružja se pravi balon straha, više nam govori o onima koji prave tu priču. Primjer oko karnevala nesretnog, napuhana priča koja je ispala da kao Hrvati kreću na klanja i ubijanja”, izjavio je Milović.

Komentarisao je i naslovnicu Globala – hrvatskog lista na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović i Askeri.

“Ako je suditi da su tekstovi kao naslovnica, ne mogu komentirati. Činjenica je da se i odnosi u Hrvatskoj radikaliziraju. Lakše se razumije ovakva naslovnica. Insinuacija – dosta agresivna, to je podilaženje hrvatskoj javnosti”, naveo je Milović.

“A mogu li Bošnjaci iz ugla Hrvatske biti išta nego radikali”, pitao je Suljagić.

“Odjednom i lijevi i desni postali unitaristi i radikali. Za zvanični Zagreb od 1992. do danas, Bošnjaci – većina građana BiH, nikad nisu bili ništa drugo do muslimani. Formativno iskustvo Hrvatske sa muslimanima u BiH je iskustvo NDH. To što je njima služio šljam sa duboke margine ne daje za pravo da misle kako mi možemo samo služiti Hrvatskoj i biti instrument njene hegemonističke politike”, naveo je Suljagić.

“Ne postoji autentična volja bh. Hrvata, ako je izraz te volje HDZ – on je od svog osnivanja instrument Zagreba”, dodao je bh. novinar i političar.