N1 na Karakaju: Sinoć bez pokušaja ilegalnog ulaska u BiH

Vijesti 15. feb 201808:41 > 08:56
N1

Reporterska ekipa N1 televizije noć je provela u blizini Međunarodnog graničnog prelaza Karakaj, na području općine Zvornik, gdje su zabilježeni ilegalni prelasci migranata.

Migranti izbjegavaju zvanične granične prelaze i traže sporedne rute i puteve kako bi prešli granicu Srbije i došli na teritorij BiH, javila je reporterka N1 televizije Aida Hadžimusić s mjesta događaja.

Jedno od takvih mjesta je most preko rijeke Drine koji služi za željeznički saobraćaj, ali ne za prevoz putnika, već za prevoz robe.

”Sinoć tu nije bilo niti jednog pokušaja ilegalnog prelaska granice. Teren je dosta neprijateljski za migrante koji dolaze iscrpljeni zbog loših uvjeta – gustog šiblja, vode i blata. Pripadnici Granične policije kažu da migrante nalaze u teškom stanju”, rekla je reporterka N1 televizije.

Migranti se prevoze čamcima preko Drine, ali i drugim prevoznim sredstvima, kako bi stigli na teritoriju BiH te nastavili put ka zemljama Zapadne Evrope.

Granična policija BiH za pronalazak ilegalnih migranata koristi senzore na određenim područjima koji detekuju kretanje ljudskog tijela, a tu su i dvogledi za noćno osmatranje.

Više informacija o ovoj temi u informativnim emisijama N1 televizije.