Tuča Marokanaca i Alžiraca u azilantskom centru kod Sarajeva

Vijesti 15. feb 201815:32 > 15:36
N1

Kapacitet azilantskog centra u mjestu Delijaš kod Trnova smanjen je za 35 mjesta - nakon što se u mjesecu januaru dogodila tuča u kojoj je učestvovalo blizu 40 korisnika usluga ove institucije.

Ispričao je to za N1 pomoćnik ministra sigurnosti, Marijan Baotić.

“Azilantski centar u Delijašu je sa kapacitetom od 154 mjesta. On je smanjen za 35 mjesta – zbog toga što smo u januaru mjesecu imali masovnu tuču korisnika centra u kojoj je učestvovalo preko 40 korisnika centra. U svojim sobama koje su koristili, u pet soba uništili su kompletan inventar. Te sobe su demolirali, vrata, te sobe nisu više u funkciji za prihvat i smještaj”, ispričao je za N1 Baotić.

Procedura se provodi, inventar iz pet soba je otpisan, a morat će se nabaviti novi.

“Te prostorije su bile prljave. Zidovi su bili poprskani krvlju, išarani, svako novo lice bi se pitalo gdje dolazi. Ostaje kapacitet umanjen za 35 mjesta, dok ne dovedemo centar u tom djelu u funkcionalano stanje. Imamo obavezu da dostavimo izvještaj ministru kakva je situacija popunjenosti”, pojasnio je.

Trenutno u Azilantskom centru u Delijašu boravi 70 osoba, što znači da praznog prostora ima.

“Postavlja se pitanje – sam sebi postavljam, zašto oni koji borave u BiH, ukoliko se deklariraju kao tražitelji azila – ne žele da budu primljeni u centar, ne žele da borave ovdje”, kazao je.

Inače ovaj Centar se sastoji od tri identična paviljona. Jedan paviljon je namijenjen samcima, drugi za porodice, a treći je za ranjive kategorije, za djecu bez pratnje, majke sa maloljetnom djecom, za ranjive žene koje su predmet nekog drugog procesa.

Baotić je kazao da su u noći kada se tuča dogodila – dva vozila Hitne pomoći konstatno radila.

N1

“Povreda je bilo takve vrste da su morali ići na šivenja. Koristilo se hladno oružje, jedna osoba je drugoj napravila posjekotinu od 12 centimetara, bilo je lomova”, kazao je Baotić u razgovoru sa reporterkom N1 – Aleksandrom Tolj.

“To su osobe koje su došle iz Alžira, Maroka. Onaj ko ne zna – stogodišnji rat traje između njih, traje i dan danas. Oni se ne mogu. Morali smo ih smjestiti, a ne možemo ih razdvojiti. Stalno su u sukobu”, pojasnio je.

“Imam osobe iz Pakistana, Iraka, Irana koje su sukobu. Mala iskrica je povod da izazovu tuču. Da li je ta tuča izazvana izmirivanjem dugova između njih, to nisu osobe koje su prije pet dana krenule iz Maroka, oni se vrte na području Zapadnog Balkana tri-četiri godine. Dobro se poznaju. Ne mogu otići u zemlje zapadne Evrope osim ilegalno”, ispričao nam je pomoćnik ministra sigurnosti.

“Žalosno je što smo mi u tim osobama prepoznali 95 posto ovisnika o drogama. Oni su kuriri, koji su nosači droge sa jedne lokacije, tačke A do tačke B – koje koristi neko drugi. Plaćao ih je drogom, nije parama. Sada nema droge, nema para, nema liječenja – to je mali klik da on izađe iz okvira normalnog ponašanja”, navodi.

Njima status korisnika Azilantskog centra nije prekinut jer su sami pobjegli, a Baotić navodi da su se bojali intervencije policije – odnosno da će biti predmet neke druge istrage.

“Za njih je samo zakon policija, zakon je ko nosi naoružanje dugih cijevi. Ovo ostalo im ne predstavlja problem. Dolaze iz miljea gdje je presudno ko nosi naoružanje”, kazao je.

Učesnici tuče su odjavljeni nakon tri dana, obustavili su postupak, a prema riječima Marijana Baotića – kasnije su se pojedini pokušali infiltrirati – što im nije omogućeno.

Kompletnu priču pogledajte u Dnevniku u 19 na N1 ili na našem portalu N1info.com.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

STROGO ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJA BEZ ODOBRENJA N1