Godišnje u FBiH od raka oboli blizu 60 djece

Vijesti 15. feb 201817:38 > 17:58
N1

Pod sloganom "Rak možemo pobijediti zajedno", organizovano je druženje djece, izliječene od raka, i trenutno bolesnih mališana i njihovih roditelja. Petnaesti februar je dan kada se udružujemo kako bi dječiji rak učinili nacionalnim i globalnim zdravstvenim prioritetom, ističu iz Udruženja "Srce za djecu, koja boluju od raka".

Ajla, Amila i Muhamed u roditeljskoj kući u Sarajevu pakovali su poklone i pripremali ih za mališane koji se trenutno bore s teškim malignim oboljenjima. Sve troje uspješno su izliječeni. Podršku žele dati bolesnoj djeci i njihovim roditeljima.

“Da se bore da nikada ne odustaju od borbe, jer mi smo sami dokaz da je rak izliječiv”, poručuje Muhamed Mahmić.

Mahmiću je prije jedanaest godina dijagnosticiran Evingov sarkom između 10 i 11 pršljena. Teška operacija, zračenje i hemoterapije su iza njega. Nakon svega uspješno se vratio školovanju i normalnom životu. Danas studira Sigurnost na radu.

“Mnogo je sada jednostavnije se i liječiti, nego prije, jer sada je uznapredovala i tehnologija, ali mi smo tu da podržimo tu djecu, jer tada niko nije dolazio nama da nas podržava”, kaže Mahmić.

Podrške ne nedostaje u roditeljskoj kući. Psihosocijalni aspekt je veoma bitan jer sama spoznaja da dijete koje boluje od malignog oboljenja je preteška i za roditelje i za djecu, ističu u udruženju “Srce za djecu koja boluju od raka”. Timski rad pomaže tok i uspješnost liječenja.

“Važno je da roditelji i djeca tokom liječenja ostanu psihički zdravi, stabilni, da budu spremni na ono što ih čeka tokom liječenja”, ističe Jasna Vatreš.

Posebno je teško, dodaje, djeci objasniti promjene u njihovom fizičkom izgledu i gubitak kose, što naročito teško pada djevojčicama. Stoga su u udruženju veoma ponosni na projekat “Moja kosa, tvoja kosa”.

“Sada imamo perike od prave kose, djevojčice to sa ponosom stave na svoju glavu, pa kada se vrate kući idu u školu sa perikama sasvim normalno i dolaze u svoje društvo i kažu ja imam sada novu frizuru”, priča Vatreš.

U Federaciji BiH blizu 60 djece godišnje oboli od raka, a procenat izliječenja kreće se oko 80 posto. U udruženju ističu kako fokus s finansiranja roditeljske kuće treba prebaciti na poboljšanje standarda u liječenju i ići u korak sa Evropom. Neophodno je kažu vratiti povjerenje u sistem i zdravstvo.

“Mi imamo potpuno povjerenje u naše ljekare i Hematoonkološko odjeljenje, oni se bave liječenjem i vjerujem da će država prepoznati to, da će biti više ulaganja u registar oboljelih, praćenje kasnih posljedica”, ističe Fikret Kubat.

Vladin i nevladin sektor samo zajedno mogu iznaći sistemsko rješenje kako bi pomogli roditeljima čija djeca trebaju liječenje, koje trenutno nije pokriveno Fondom zdravstvenog osiguranja. Inicijativa o formiranju posebnog fonda namjenjenog za liječenje djece u inozemstvu uskoro bi mogla biti upućena prema federalnom parlamentu.