Incident u centru za azilante, koristilo se i hladno oružje

N1

Povećan je broj migranata koji ovih dana ulaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali trenutno nisu popunjeni kapaciteti u centrima u zemlji, poručuju nadležni. No u centrima ima incidenata.

Put za Delijaš, 30-ak km od Sarajeva i 10-ak od Trnova. Na putu do Azila srećemo 32-godišnjeg mladića. Prvo nam kaže da je iz Tunisa, a onda iz Sirije.

“U ovom centru je sve uredu. Tamo je oko 50 osoba, dvije porodice iz Sirije. Nije dobra hrana, ali za mene to nije problem”, priča Ahmed Omar, migrant.

Kaže da je u Centru 10 dana, i da je zadovoljan. Predao je zahtjev za azil, ali želi da nastavi put.

“Ja idem u Njemačku, tamo mi je sestra. Moja mama i tata su u Siriji”, dodaje Omar.

Srećemo još dvojicu korisnika. Kažu, ovo je zatvor. Nemaju internet. Sam centar je kapaciteta 154 mjesta. Oko sedamdeset migranata u ovom trenutku boravi u Delijašu.

“On je smanjen za 35 mjesta – zbog toga što smo u januaru mjesecu imali masovnu tuču korisnika centra u kojoj je učestvovalo preko 40 korisnika centra”, otkriva pomoćnik ministra sigurnosti, Marijan Baotić.

 Krv po zidovima, izmet u tuš kabini, polupane stolice, stolovi, vrata i prozori. Pet soba potpuno demolirano. Dvije hitne su cijelu noć prevozile povrijeđene.

Jer je povreda bilo takve vrste da su morali ići na šivenja, gdje se koristilo i hladno oružje”, kaže Baotić.

Razlog sukoba među azilantima mogu biti nacionalni razlozi. Ali i neizmireni dugovi kažu u Ministarstvu sigurnosti.

“To su osobe koje su došle iz Alžira, Maroka. Onaj ko ne zna – stogodišnji rat traje između njih, traje i dan danas. Oni se ne mogu. Žalosno je što smo mi u tim osobama prepoznali 95 posto ovisnika o drogama. Oni su kuriri, koji su nosači droge sa jedne lokacije, tačke A do tačke B – koje koristi neko drugi”, ističe pomoćnik ministra sigurnosti.

Azilanti koji su učestvovali u tuči pobjegli su prije nego što je došla policija. Od tog momenta nisu u nadležnosti ove institucije.

Azilantski centar Delijaš je otvorenog tipa. Njegovi stanari mogu da ga napuštaju ali pod uslovom da se vrate do deset sati uveče. Ukoliko se u centru ne pojave tri dana za redom gube status azilanta, a ova vrata su za njih zauvijek zatvorena.