Radeljaš i ostali: Objavljene Viber i SMS poruke

Vijesti 16. feb 201814:28 > 14:31
Detektor.ba

Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, vještak Kantonalnog tužilaštva je prezentovao dio SMS i Viber poruka nađenih u mobitelu Damira Hadžića, između ostalog i komunikaciju s Nedžadom Kapetanovićem.

Avni Rizvić, vještak Federalne uprave policije (FUP), pročitao je poruku koju je Kapetanović u augustu 2016. poslao Hadžiću sa sadržajem: “Sudinica Jovanović dolazi na posao u ponedjeljak, ne isplati se tražiti joj zamjenu”, na šta mu je Hadžić odgovorio: “Hvala ti, čujemo se u ponedjeljak.”

Potom je prezentovana poruka koju je Hadžić 9. novembra 2016. poslao Kapetanoviću sa sadržajem: “Gdje si, majstore”.

Dado Šaran je istog dana Hadžiću slao SMS-ove u kojima mu pojašnjava da zove Nedžada, ali da se ne javlja, a na upit: “Jesu li i njega?”, optuženom je odgovoreno da jesu i da mu nisu dali telefon. Isti sagovornici su putem Vibera razmjenjivali poruke, te je rečeno: “Možda ih puste do 14.”

Pročitana je komunikacija sa osobom koja je u telefonu memorisana kao “Ćasa” iz juna 2015., gdje obavještava Hadžića da je dobio poziv da dâ izjavu za “Zeus”, a optuženi mu odgovara da je to “prijava iz Općine, vezana za Rakija, Musića i kupoprodaju”.

Tužiteljica Nevena Alićehajić je pojasnila da je, osim poruka, Hadžić ostvarivao pozive s Kapetanovićem, Dadom Šaranom, Ćasom, ali i osobom koja je u telefonu bila memorisana kao Jasna Horo. Nije se vještak mogao sjetiti da li je Hadžić s Horo ostvario samo dvije komunikacije, što ga je pitao branilac Davor Martinović i pojasnio da je to navedeno u nalazu.

Vještak je naveo i da mu nije poznato da je Jovanović registracijski sudac, a Kapetanović advokat, zbog čega je i ostvario komunikaciju s Hadžićem.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Hadžića te općinske službenike Jasminu Horo, Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Prije nego je vještak prezentovao poruke, pročitana je optužnica koja Radeljaša tereti za zloupotrebu stranačkog novca te su iznesene i uvodne riječi, s obzirom da su na jednom od ranijih ročišta postupci spojeni.

U optužnici koju je pročitao tužilac Senad Osmić navedeno je da je Radeljaš kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 konvertibilnih maraka (KM) – namijenjen isključivo za finansiranje Bosanske stranke (BOSS) – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

Tužilac je u uvodnoj riječi spomenuo kako nema sumnje da će Sud doći do zaključka da je Radeljaš počinio djela koja su mu optužnicom stavljena na teret te da je stranački novac iskoristio za lične interese.

“Nigdje u statutu stranke nećete naći da je bilo koji član ovlašten za otplatu kredita od sredstava namijenjenih stranci”, dodao je tužilac.

Radeljašev branilac Muhidin Kapo je u uvodnoj riječi rekao da se uopće nije radilo o činjenicama koje je navelo Tužilaštvo, kao i da je optužnica iskorištena kao oružje da se Radeljaš vrati u pritvor.

“Važeći pozitivni propisi su omogućili Radeljašu da primi novac, zbog čega mu je Kantonalna skupština i uplatila sredstva. Ništa nije učinjeno suprotno Zakonu o finansiranju stranaka”, istakao je Kapo.

Nastavak suđenja je 23. februara.