Porušeni olimpijski objekti još čekaju na rekonstrukciju

Vijesti 08. feb 201510:51 > 10:57
Anadolija

Prije 31 godinu na današnji dan, 8. februara 1984., svečanom ceremonijom na stadionu „Koševo“ otvorene su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Mnogi koji pamte taj period plebiscitarno tvrde da je to bilo najbolje razdoblje života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Olimpijska bob staza na Trebeviću, skakaonice na Igmanu, Olimpijski muzej (rekonstrukcija u posljednjoj fazi za koju je Evropska komisija obećala izdvojiti milion eura), dvorana Zetra u Sarajevu, hoteli i kompletan vertikalni skijaški transport na Bjelašnici i Igmanu uništeni su, zapanjeni ili devastirani u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine. U godinama nakon rata obnovljeno je nekoliko olimpijskih simbola Sarajeva, poput Zetre, većeg dijela vertikalnog transporta za skijaše na Bjelašnici i Igmanu, no na obnovu čeka još nekolicina njih.

Veći dio objekata u vlasništvu firme ZOI 84 u stanju je devastacije. Krucijalno i momentalno trebalo rješavati stanje hotela ‘Igman’, koji je preko Agencije za privatizaciju prodavan. Međutiim, zbog nezainteresovanosti za kupovinu, ZOI 84 krenut će u revitalizaciju hotela ‘Igman’ sa sopstvenim sredstvima, početkom sezona građevinskih radova u april ili maju“, rekao je za Anadoliju Midhat Hubijar, direktor firme ZOI 84, koja upravlja olimpijskim objektima u Sarajevu, te na planinama Bjelašnici i Igmanu.

Bob staza i skakonice na Igmanu još jedno vrijeme morat će pričekati na eventualnu rekonstrukciju.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Kao firma koja upravlja sportskim borilištima nismo u stanju da revitaliziralo skakaonice i bob stazu. Postoji i drugi problem rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Ipak, to je u procesu i vrlo brzo ćemo riješiti taj problem“, istakao je Hubijar.

Skakaonice čekaju na sanaciju

Prema gruboj procjeni, za obnovu olimpijskih skakaonica potrebno je dva do dva i po miliona maraka, tj. da se same skakaonice dovedu u funkciju. Treba napraviti i sudijski toranj koji je devastiran, unutrašnjost skakaonice, lift, opremu, ledenu špuru, porculan na manjoj skakaonici“, naglasio je Selver Merdanović, nekadašnji član „B“ reprezentacije bivše Jugoslavije u skijaškim skokovima, koji je posljednjih dana pokrenuo akciju obnove ovog sporta na improviziranoj skakaonici na Igmanu.

Vještački snijeg za skijašku sezonu do maja

Posljednjih dana u javnosti pojavile su se i informacije da bi firma ZOI 84, koja upravlja olimpijskim objektima mogla biti ugašena do ljeta, što je direktor Hubijar energično negirao.

Svojim radom demantovali smo sve da nećemo opstati i došlo smo do jedne vrste samoodrživosti. Od oktobra nova uprava provela je program sanacije, koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, koji je podrazumijevao novu sistematizaciju preduzeća. Sa 186 broju uposlenih smanjili smo na 146. Broj uposlenih iako smanjen nije optimalan za stvarne potrebe firme ZOI 84. Možemo opstati od onoga što sami proizvedemo svojim uslugama. Isplatili smo 12 ličnih dohodaka i zdravstvo osiguranje radnicima u zadnjih godinu dana. Uposlenici primaju redovno plate i nadamo se da će tako i ostati“, decidan je Hubijar, kazavši da je proces stabilizacije firme „težak i koji će pratiti niz radikalnih mjera“:

“Ono što treba dodatno uraditi je na neki način prilagoditi uposlenike ZOI 84 da prihvate promjene na putu funkcionalizacije firme“.

Hubijar je najavio i da bi vrh Bjelašnice u narednoj skijaškoj mogao biti pokriven vještačkim snijegom, jer će raditi na popravci akumulacije koja se nalazi u gornjem dijelu olimpijske ljepotice.

Samim time stvorili bi se uslovi za produžetak skijaške sezone. Bjelašnica ima kapacitet i mogućnost da produži sezonu i do kraja maja“, zaključio je Hubijar, istakavši kako će ZOI 84 punim kapacitetom stati i iza organizacije Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2017. godine.