Dodik: Dajem Hrvatima saglasnost za treći entitet

Vijesti 21. feb 201807:14 > 07:16
Srna

Predsjednik entiteta u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, Milorad Dodik naglasio je da je Kosovo najvažnije državno, a RS najvažnije nacionalno pitanje Srbije, jer u njoj živi više od 1,5 miliona Srba.

On je rekao da je zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne odvaja pitanje Kosova od pitanja Republike Srpske.

Dodik je za TV “Prva” rekao da se do dolaska Vučića na vlast mislilo da je riješeno pitanje Kosova i da je bila namjera međunarodne zajednice da ponizi Srbiju, ali zahvaljujući Vučiću Kosovo se ponovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj jedan.

On je podsjetio da Vučić govori da je za Kosovo potreban kompromis, te da je najveći uspjeh današnje politike Srbije što postoji sada zvanični stav međunarodne zajednice da se traži razgovor i kompromis Prištine i Beograda.

“To znači da bez Srbije nema Kosova kao nezavisne drave. Ako ne kaže Srbija, onda nema nezavisnosti. Važno je da je Vučić doveo do toga da danas, što se tiče Kosova, mora biti kompromisa, a kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i odluke o nezavisnosti”, ocijenio je Dodik.

Kada je riječ o deklaraciji o očuvanju srpskog naroda, Dodik je rekao da nije usvojena na Sretenje, kada je najavljeno, zbog predstojećih beogradskih izbora, kako se ne bi patriotske i nacionalne ideje dovele u poziciju predizborne kampanje i da je to pametna Vučićeva odluka.

“Jer postoje u politici i oni koji sve gledaju na drugačiji način, ako nije u njihovom interesu. Zato je bila pametna odluka Vučića koji rekao da se sačeka /sa deklaracijom/ da prođu izbori, pa će se odmah nakon 5. marta sjesti i to završiti. Deklaracija predviđa da se pravi Savjet, Fond, to je fenomenalna priča”, istakao je Dodik.

On je kritkovao pojedine političare iz opozicije u Srbiji, rekavši da za njega niko ne valja ko kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da je treba ukinuti kao što kaže Čeda Jovanović ili Saša Janković.

Entitetski predsjednik  je naveo da je za njega svako na drugoj strani ko je protiv Republike Srpske i ko pokušava da joj napravi teret pričama da ne valja i da je remetilački faktor.

“U Srbiji imate ljude koji su rođeni da budu protiv nečega, sad su protiv Vučića samo zato što pokazuje državnički manir u rješavanju ozbiljnih pitanja. Vučić stabilizuje javne finansije, a odjednom se čuje nešto protiv, političar se cijeni šta je ostavio iza sebe, a Vučić iza sebe ostavlja ozbiljne objekte”, rekao je Dodik.

On je rekao da se raduje svakom uspjehu Srbije, kao što je i izgradnja auto-puta ka Bugarskoj, jer je to pitanje civilizacijskog pozicioniranja, ali da “ima raznih tipova u Srbiji, koji ne vide uspjeh”.

“Sve što je u Srbiji ja doživljavam kao naše, nisam bosanski Srbin, Srbin sam, slavim Đurđevdan, ne želim nikog da ugrozima, ali isto tako imam pravo da se veselim svakom uspjehu Srbije i politički i sportski, ne vidim tu problem”, rekao je Dodik.

Što se tiče auto-puteva prema Srbiji, Dodik je rekao da je za RS ključni auto-put do Bijeljine i granice sa Srbijom, te da je zahvalan Vučiću koji rekao da je spreman da razmotri mogućnost gradnje od granice Srbije do Bijeljine.

Kada je riječ o auto-putu Sarajevo-Beograd, Dodik je rekao da RS ne može da zabrani da Bošnjaci prave put preko svoje teritorije, ali ni da Bošnjaci ne mogu da zabrane ovom entitetu da pravi put preko njene teritorije, a prioritet je auto-put od Srbije preko Višegrada, Rogatice, Pala, Istočnog Sarajeva, koji se vezuje na koridor “Pet ce”.

“Naša je nadležnost je izgradnja auto-puteva. Ali to je sve daleko. Jedino što je realno je da Srbija gradi put prema Užicu”, rekao je Dodik.

On je naveo da nije čuo da je Turska odobrila sredstva za auto-put Sarajevo-Beograd, ali je dodao da bi se on saglasio da se Turcima da koncesija da prave taj auto-put od Višegrada.

Kada je riječ o posjeti Vučića Hrvatskoj, Dodik je rekao da je Vučić u Hrvatskoj pokazao da se ne boji da dođe i suoči sa problemom, te da je važno što u razgovorima o regionalim pitanjima ima u vidu i interese Republike Srpske.

On je rekao da nije upoznat sa time da je na sastanku Vučića i hrvatskog predsjedika Kolinde Grabar Kitarović bilo riječi o redefinisanju odnosa u BiH, ali je potpuno siguran da je Vučić na tom sastanku, ma koja bila tema, iznio srpske strateške interese.

“Hrvati imaju problem jer su majorizovani u BiH. Evo ja im dajem saglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je sa istorijom, jer su se Hrvati ujedinili sa muslimanima kad su proglašavali nezavisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko”, istakao je Dodik.

Govoreći o američkim sankcijama protiv njega, Dodik je rekao da one opstaju, jer na mjestu za sankcije sjedi isti čovjek iz stare Clintonove administracije, ali da je za njega najvažnije da zbog tih sankcija RS nema problema.

On je izrazio uvjerenje da će biti sve lakše objasniti kada američki predsjednik Donald Trump “preuzme sve konce” u SAD. “Ja sam preferirao Trumpa, srpska nacionalna zajedica u Americi je glasala za njega, zato sam dobio sankcije, između ostalog. Nisam imao problem dok se nije pojavilo moje ime na pozivu za inaguguraciju Trumpa”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da on nije ni američki, niti ruski čovjek, nego čovjek naroda u RS-u i da će biti u politici sve dok narod glasa za njega.

Na pitanje da li je sa Vučićem razgovarao o tome da ovaj bh. entitet krene putem nezavisnosti, Dodik je rekao da je Srbija ozbiljna zemlja, a Vučić ozbiljan državnik, te da je zvaničan stav Srbije da poštuje Dayton i BiH sastavljenu od dva entiteta i tri naroda, i da to dominira u njihovim razgovorima.

“Vučić jasno kaže da poštuje Dayton i teritorijalni integritet BiH, ali isto tako da niko ne može da zabrani da štiti pravo Republike Srpske po Ustavu i da Srbija voli RS”, naglasio je Dodik.