Suđenje Sejfoviću: Tužitelji govorili o detaljima bijega

Vijesti 22. feb. 201812:36 > 12:40
Podijeli:
Izvor: Screenshot/FTV

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi strana u postupku, jutros je u sarajevskom Kantonalnom sudu započelo suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima, koji se terete za planiranje i izvođenje njegovog bijega iz KPZ-a Sarajevo u septembru prošle godine.

Osim Sejfovića, za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koja je organizirala i pomogla Sejfoviću pri bijegu terete se i Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak. Sejfović je, prema optužnici, svoje bjekstvo finansirao sa 20.000 KM koje je žena u kući Sejfovića predala Igoru Buzovu, piše Faktor.ba.

Bjekstvo je počeo planirati početkom juna prošle godine, a po njegovim uputama članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega. Između ostalog, tražili su stan u kojem se nakon bijega Amel Sejfović trebao kriti, utvrđivali rute kretanja motora i automobila nakon bijega iz KPZ-a. Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima.

Pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem te spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu nabavio je Igor Buzov, istakao je tužilac Dubak. Pištolj je po preuzimanju najprije čuvan u pokvarenom šporetu koji se nalazi u kuhinji na petom spratu KPZ-a da bi kasnije bio predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu.

On je pištolj čuvao i držao u ambulanti dvadesetak dana, a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Kantonalni tužioci Igor Dubak i Maja Pašić najavili su da će dokazati navode iz optužnice.

– Da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret dokazat ćemo saslušanjem 36 svjedoka i devet vještaka, te ulaganjem više od 200 materijalnih dokaza – kazala je tužiteljica Pašić.

Odbrana optuženih u ovoj fazi postupka nije iznosila uvodne riječi i zadržala je pravo da to učini nakon dokaznog postupka Tužilaštva KS.

Vijeću kojim predsjedava Elvira Begović se prilikom izjašnjavanja o optužnici obratio i prvooptuženi Sejfović.

– Tokom ovog postupka dokazat ću da u ovom slučaju nije bilo organizirane kriminalne grupe – kazao je on.

Nastavak suđenja u ovom predmetu nastavit će se 14. marta, te će naredna ročišta biti održavana svake druge srijede.