Suljkanović: Dobro sam sarađivao sa Dodikom

N1

Dobro sam sarađivao sa Dodikom na privrednim temama, ono u čemu smo se razilazili, te teme nismo ni otvarali, kazao je Enes Suljkanović, bivši potpredsjednik RS iz reda bošnjačkog naroda. Suljkanović je bio potpredsjednik ovog bh. entiteta u prošlom mandatu.

“Imamo slučaj jezika, odjednom se to aktueliziralo, a ljudi koji se zalažu za te principe uopšte ne žive u RS, žive u FBiH, tamo rade, na prostoru FBiH su im porodice”, rekao je Suljkanović.

On je rekao da je za njega važno da se stvaraju uslovi za djecu povratnika, te potcrtao da nije važno ako se neko deklarativno izražava za povratnike, a živi u drugom entitetu.

“Zašto da moje dijete, ja sam iz Doboja, ide na fakultet u Banjaluku, Sarajevo ili u Mostar kad može studirati u Doboju”, dodaje Suljkanović.

Bivši potpredsjednik RS kaže da je za vrijeme njegovog mandata u Srebrenicu došla tvornica “Ratan”, investitor iz Azerbejdžana u Doboj, preduzeća iz Turske su došle u Kotorsko. Smatra da ukoliko RS bude razvijena, biće razvijena i BiH.

Ja sam sa predsjednikom RS, Dodikom, sarađivao na tim privrednim temama, dogovarali smo se o stvarima o kojima se možemo dogovoriti, tamo gdje smo se razilazili nismo ni načinjali te teme. Imali smo, i uvijek sam govorio, dobru saradnju”, zaključuje Suljkanović.

SDP, iz kojeg Suljkanović dolazi, planira da zajedno sa strankama koje su formirale “Proevropski blok” na predsjedničku poziciju u RS kandiduje Bošnjaka i Hrvata. Potpredsjedničke pozicije u RS osvoje kandidati iz druga dva konstitutivna naroda koji osvoje najviše glasova.