Hagada dostupnija posjetiocima Zemaljskog muzeja BiH

Vijesti 22. feb 201818:59 > 19:16
N1

Dva dana tjedno, utorkom i četvrtkom, kao i svake prve subote u mjesecu, u terminu od 12 do 13 sati, sarajevska Hagada će, u Zemaljskom muzeju BiH, biti izložena i dostupna svim posjetiteljima.

Hagada predstavlja jedan od najvrijednijih eksponata Zemaljskog muzeja BiH a za javnost je izložena samo 4 puta godišnje, stoga je Francuska ambasada u BiH u saradnji sa Unescom obnovila prostoriju u kojoj se nalazi Hagada. Projekat je nosio naziv “Hagada, bliža vama”. U svijetu se nalaze 3 Hagade, a najljepša I sa najviše stranica se nalazi upravo u Zemljaskom muzeju.

Moram reći da je najveći poriv bio želja da omogućimo što većem broju Bosanaca i turista, da imaju pristup ovom blagu-Hagadi“, rekao je ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Ono što je za posjetioce bitno, malo je promjenjen koncept izložbe. Sada smo potpuno fokusirani Srednji vijek. Tu se nalaze neke stvari koje niko, van naučnih krugova koji čitaju stručnu literaturu prije nije vidio“, izjavio je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

Sarajevska Hagada upisana je u registar Memorija svijeta posvjećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini čime je BiH dobila prvo dobro upisano u taj registar, a ujedno otvorila vrata za nove nominacije iz segmenta pokretnih dobara.

Registar memorija svijeta uspostavljan je 1997 godine u cilju očuvanja dokumentarne baštine od svijetskog značaja.

Projekat “Hagada biliže vama” omogućio je Zamaljskom muzeju da u najboljim mogućim uslovima čuva Hagadu, da je zaštiti od svijetlosti kao I od vlažnosti, te će sada češće biti izložena posjetiocima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.