Bivši radnici NATO-a i EUFOR-a u BiH najavili protest

Vijesti 23. feb 201809:23 > 09:28
Izvor: NATO BiH

Nekoliko hiljada bivših radnika u misijama NATO-a i EUFOR-a u BiH najavilo je za danas masovne proteste ispred Glavnog štaba Eufora i NATO-a u Butmiru kod Sarajeva jer im je uskraćeno pravo na naknade i rješavanje statusa zaposlenih.

Advokati ovih radnika ranije su u otvorenom pismu skrenuli pažnju na krajnje nekorektan, bezobziran i nezakonit odnos i stav međunarodnih snaga i domaćih zvaničnika prema dvadesetak hiljada bivših radnika kojima je nezakonito uskraćeno i onemogućeno ostvarivanje prava na naknade i rješavanje statusa zaposlenih.

Oni od 2010. godine potražuju naknade po osnovu radnopravnog statusa, naknade za doprinose, regres, ishranu, prevoz, otpremnine, a do danas nisu uspjeli izdejstvovati nijednu pravosnažnu odluku, navodi se u otvorenom pismu koje su uputili advokati Avdo Salihbegović i Hajrudin Kapetanović.

U pismu se navodi da su zaposleni u EUFOR-u u cijelosti uspjeli kompromitovati “nezavisne” komisije koje bi trebalo na nepristrasan način, na osnovu dokaza izvedenih u postupku, da donesu odluku na osnovu zakonskih odredaba.

“S obzirom na to da je kompletna organizacija i `kontrola` tih postupaka u rukama rukovodećih ljudi iz ovih snaga, naš uticaj na korektnost i pravičnost, gotovo je nemoguć”, navodi se u pismu.

Advokati napominju da je nerješavanjem statusa dvadesetak hiljada državljanja BiH od 2010. godine, oduzeto pravo na uvezivanje radnog staža, pravo na penziju, pa samim tim i na zdravstvenu zaštitu, te i sva ostala prava.

Bivši radnici su preko advokata, posljednjih godina u kontinuitetu tražili od svih nivoa vlasti u BiH da stanu u zaštitu svojih građana i njihovih prava.

“Da li je moguće da najveća vojnopolitička organizacija na svijetu, kao poslodavac u ovom slučaju, osporava prava našim klijentima, a svim svojim radnicima van BiH omogućava ostvarivanje istih tih prava, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu”, dodaje se u pismu.

Kritike su upućene i svim nivoima vlasti i svim funkcionerima u BiH, jer, kako se navodi, ne žele da pomognu državljanima BiH da ostvare svoja prava.

Pismo je upućeno generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, Glavnoj komandi NATO-a i EUFOR-a u BiH, šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku, Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Federacije BiH Marinku Čavari, te vladama Republike Srpske i FBiH.