Abazović za N1: BiH već duže vremena živi permanentnu krizu

Vijesti 23. feb 201820:22 > 21:00
N1

Migrantska kriza bila je centralna tema večerašnjeg izdanja emisije "Crvena linija", a jedan od gostiju bio je i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Dino Abazović.

Abazović je govoreći o nekoliko tema istakao da se premalo pažnje posvećuje reintegraciji migranata.

Na primjeru Austrije ili Njemačke smo vidjeli da je dolazilo do sukoba lokalnog stanovništva i migranata. Ono što je važno napomenuti jeste da mehanizmi integracije i pokušaja da se riješe pitanja migrantskog talasa, ne daju nikakvo ishodište kuda bi sve to moglo voditi. Premalo pažnje se posvećuje pitanju reintegraciji migranata. Naravno, ne govorim o ratnim područjima iz kojih migranti dolaze. U sigurnosnom aspektu krajnja desnica može tražiti nešto po specifičnim marginalnim pitanjima, ali u globalnoj tendenciji nismo primjetili da je ovaj talas izazvao veće sigurnosne prijetnje po domicilno stanovništvo“, kazao je Abazović.

Profesor Abazović je kazao da je nekoliko nivoa problema koji su prisutni po ovom pitanju, te da se tu EU pojavljuje kao neka vrsta “obećanog raja”.

Jedna stvar je sigurna, u ovom kompletnom dešavanju, stvari su više nego jasne. Nekoliko je razina problema i tu se EU pojavljuje kao neka vrsta bastiona, obećanog raja. Ne bih rekao da su pojednostavljene slike kao što ih možemo čuti sa govornica desnih političkih predstavnika EU. Naprosto nije moguće, ali je moguće promišljati šta je u pozadini svega toga i zašto se takve stvari dešavaju“, kazao je Abazović i dodao.

Koncept sekularnog svijeta više ne daje svoje rezultate i to se vidjelo slomom dijela Dalekog istoka i prekrajanja određenih dijelova. Mislim da je kriza došla bliže i brže Evropi nego se Evropa sama nadala. Migrantska kriza ili val migranata su posljedica, uzroci su mnogo dublji“, istakao je profesor Dino Abazović.

Još je kazao da BiH već duže vremena živi permanentnu krizu.

BiH već duže vrijeme živi permanentnu krizu, i ekonomsku i bilo koju. Ja ne mogu da percipiram da unutar naših društava bi neko mogao uzeti model za izgradnju boljeg društva. Nepojmljiv mi je scenario da bi neko mogao percipirati da bi ostao tu“.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.