Čović i Izetbegović čestitali Dan nezavisnosti BiH

Vijesti 28. feb 201816:45 > 16:59
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović naglasio je danas u čestitki da se Dan nezavisnosti obilježava kao historijska potvrda opstojnosti naše domovine BiH, zajednice tvorbenih i ravnopravnih naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata i svih njenih žitelja.

“Pozivam vas da ga dostojanstveno obilježimo i prisjetimo se vrijednosti koje smo kroz ostvarenu nezavisnost dobili u naslijeđe. Nezavisnost i suverenost su skupo plaćen zalog budućnosti naše domovine, svih njenih naroda i građana, te stoga obavezuju na izuzetnu društvenu i državničku odgovornost.

Opredijelivši se za nezavisnost opredijelili smo se i za konstitutivnost, jednakost i ravnopravnost svih naših naroda i građana, što tu vrstu opredijeljenosti čini moralnom, ljudskom i ustavnom obavezom. Udružimo snage u promociji tih vrijednosti, njihovom snaženju u našoj domovini, kako bismo izgradili ambijent povjerenja, pomirenja i zajedništva.

Uskladimo naše društvene vrijednosti i odnose s evropskim standardima, podignimo ljestvicu. Naši narodi i građani zaslužuju to! Budimo tolerantni i otvoreni jedni za druge jer nas vežu zajedničke ideje jednakopravnosti i slobode.

Prihvatimo naše razlike kao naše trajno bogatstvo i čvrst temelj na kojem ćemo izgraditi zajedništvo i sretniju budućnost za sve nas. Sretan vam Dan nezavisnosti!”, navodi u čestitki predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čestitku građanima povodom Dana nezavisnosti BiH uputio je i Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U čestitci člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića se kaže da Dan nezavisnosti, 1. mart, zauzima posebno mjesto u kalendaru bitnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan, prije 26 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost.

“Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bismo mi danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu odbranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila. Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i odbranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti!”, poručio je u saopštenju Bakir Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.