Život beskućnika na sarajevskim minusima

N1

Gerontološki centar Sarajevo dom je za više od 300 penzionera. Posebni odjel centra, prihvatilište, u hladnim danima jedini je dom i nekolicini onih bez krova nad glavom. Tu j e smješteno 25 osoba, toliko i ima mjesta.

“Svaki slučaj je za sebe poseban, to su lica u stanju socijalne potrebne, nemaju riješeno stambeno pitanje, materijalno pitanje, a sada kada je ova hladnoća ima ljudi koji imaju stan ali ne mogu da žive u tim neuslovnim stanovima jer nemaju grijanje”, kazala je Ruzmeri Beširović, socijalna radnica.

Centar radi tokom cijele godine, no tek kada temperature padnu daleko ispod minusa svi kapacieti budu popunjeni.

“Građani ako vide, ili bilo ko ili službe socijalne zaštite na vrijeme reaguju tako da i oni dodju na vrijeme u prihvatilište kod nas”, rekla je Beširović.

Jedan od njih je i Sead Hasanović. Ima 57 godina, i nema svoj krov nad glavom.

“Zimu, samo zimu, ovdje me primi socijalna moja radnica.”
N1: Gdje ste u toku godine.
“Gdje sam, po ulici, jedan dan kod ovog drugog.”

Oni koji su zdravi najviše vremena provode u dnevnom boravku, druže se. Kažu ovdje su svi jednaki. Za ovim stolom jedu istu hranu, obezbjedjena su im tri obroka. Kažu-dobro je.

“Samo nemamo dovoljno tableta, za bolove, za ovako nešto, evo sad ova gripa navalila, a nemamo mi novaca da kupujemo sami sebi”, dodao je.

Nemaju novca, ali duh nisu izgubili. Gledaju TV, šale se, i nadaju se da će riješiti svoje stambeno pitanje, da će imati novca za život van ovog Centra, kome su kako kažu neizmjerno zahvalni.

“Ja njega zovem dajdža. On je iz Sarajeva ja sam iz Banjaluke. Pa nema veze. Imam prijatelja bolan”, rekao je Hasanović.

Ledeni talas koji je ovih dana okovao i glavni grad BiH nije odnio niti jedan život. Dobra vijest je i da nema promrzlih. Iz Gerontološkog centra kažu, iako su sva mjesta popunjena, spremni su primiti još ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.